Gå til sidens hovedinnhold

Bli med på arbeidsdugnad!

Artikkelen er over 1 år gammel

Korona-pandemien har rammet arbeidslivet hardt, og mange arbeidsgivere og arbeidstakere kastet ut i en ny og usikker hverdag. Midt oppe i denne krisen skal NAV, i tillegg til å sørge for inntektssikring til alle, bidra til at arbeidsmarkedet fungerer best mulig. Nå blir mobilisering og bevegelse av arbeidskraft viktig.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter to uker med restriksjoner og tiltak i samfunnet på grunn av korona-pandemien, er det over 22.000 arbeidsledige i Vestfold og Telemark. Dette er mer enn 11 prosent av arbeidsstyrken i fylket, hvis vi også tar med personer på arbeidstiltak. Ikke siden andre verdenskrig har arbeidsledigheten vært høyere. Mange er permitterte, og mange har mistet jobben. Antakelig er dette dessverre bare begynnelsen.

LES OGSÅ: Flere koronapasienter skrevet ut fra sykehus

Etterspørsel i noen bransjer

Samtidig som det er mange arbeidsledige (her regnes også de permitterte) innenfor sektorer som reiseliv, hotell, handel og serviceyrker, er det andre bransjer som har behov for arbeidskraft. Spesielt samfunnskritiske næringer, som eksempelvis helsesektoren, etterspør arbeidskraft.

LES OGSÅ: Cecilie fortviler: – Det er full krise i handel- og serveringsnæringen i hele Tønsberg

Det er derfor spesielt viktig at alle arbeidsledige med helsefaglig bakgrunn registrerer seg, og er villige til å trå til ved behov. Helsepersonell gjør en fantastisk og uvurderlig jobb i denne situasjonen.

LES OGSÅ: Stenger alle campingplassene

Men det er også andre næringer som etterspør arbeidskraft om dagen. Landbruket har ikke samme tilgang på utenlandsk arbeidskraft som tidligere, og trenger hjelp til å tilrettelegge for årets matproduksjon. Mange matvarebutikker merker økt etterspørsel, og trenger flere folk til forskjellig slags arbeid. Transportsektoren har behov for flere sjåfører. Ikke minst må NAV selv rekruttere flere saksbehandlere for å behandle alle søknadene om dagpenger som er mottatt de siste ukene.

LES OGSÅ: Mange frivillige har meldt seg til dusjtjeneste: – Det er ikke aktuelt å sende fremmede til de eldre nå!

Registrer dere!

Så hvordan kan NAV bidra til et best mulig velfungerende arbeidsmarked i denne krisen? Vi trenger hjelp. Vi trenger at alle arbeidsledige og permitterte registrerer seg som ledige arbeidssøkere, og at alle arbeidsgivere registrerer sine ledige jobber på arbeidsplassen.no, eller tar kontakt med sitt lokale NAV-kontor. Ved å samle alle ledige arbeidstakere og jobber på ett sted, vil det bli lettere å finne riktige folk til riktige jobber – og bidra med å dekke samfunnets behov for arbeidskraft til enhver tid.

LES OGSÅ: De fleste barnehager holder stengt, men denne skal holde døgnåpent i påskeferien

Invitasjon

Derfor inviterer NAV Vestfold og Telemark til dugnad.

I stedet for bare å se mørkt på situasjonen, som det er lett å gjøre, prøver vi sammen med dere også å se på behovet og mulighetene. Kanskje du kan hjelpe bonden i nærheten med å så årets frø, og på denne måten bidra til at de norske bærene og grønnsakene kommer i butikken? Selv om det ikke er landbruk du pleier å jobbe med, har du nå muligheten til å prøve noe nytt, og i tillegg få gratis trening og masse frisk luft i en periode, frem til arbeidsmarkedet stabiliserer seg igjen.

LES OGSÅ: Røde Kors og kommunen hjelper til: – Dette er vanskelige tider for romfolket

NAVs oppgave

Helsekrisen vi står i er veldig alvorlig, og vi må være forberedt på at den økonomiske krisen kommer til å vare lenger enn helsekrisen. NAV opplever en ekstrem økning av oppgaver. Vi jobber for å behandle alle søknader og henvendelser vi mottar, og for at alle skal få de pengene de har krav på. Men vi må også jobbe for å sikre at folk har en jobb å gå til, også når krisen går over. Nå trengs dugnadsånd både innenfor og utenfor NAV.

Kommentarer til denne saken