Gå til sidens hovedinnhold

Blir barnet glemt i abortdebatten?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg hadde ikke sett for meg at abort skulle bli en stor sak i årets valgkamp. Det kan det bli, når Arbeiderpartiet går til valg på å utvide grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18.

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol forklarer til VG at det handler om å oppdatere loven til 2021-standard. Det fremstilles nærmest som en selvfølge at abortgrensene må utvides og livsvernet svekkes etter hvert som tiden går.

Alle partiene på venstresiden, med unntak av Senterpartiet, ønsker nå å utvide grensene for selvbestemt abort. MDG er på linje med Ap, og vil utvide til uke 18. Rødt vil utvide til uke 22, og i helgen skal SVs landsmøte vurdere det samme.

Kjerkol fremstiller liberaliseringen av lovverket som et folkekrav. Til VG forteller hun at folkebevegelsen har våknet. Men den samme avisen har gjennomført en undersøkelse som viser at det slett ikke er noe folkekrav om å utvide grensen for selvbestemt abort. Det er flere som ønsker å beholde dagens abortlov, enn som ønsker å utvide grensene.

Jeg tror de fleste erkjenner at abortspørsmålet ikke utelukkende handler om kvinnens rett til selvbestemmelse. Det handler også om det ufødte barnet. KrF ønsker en lov som legger til grunn at det ufødte barnet har et menneskeverd, og som tar hensyn til barnets verdi og rett til liv. Vi ønsker å styrke livsvernet – ikke svekke det.

Jeg ønsker meg ikke en ny, opprivende abortdebatt. Tonen har altfor ofte vært hard og uforsonlig. Det er uheldig i en debatt som handler om vanskelige, etiske avveininger og mennesker i sårbare situasjoner. Men jeg er bekymret for en utvikling som går i retning av utvidede grenser og en stadig svekkelse av livsvernet. Og jeg er bekymret for at en stemme til venstresiden i høstens valg vil være en stemme på en kraftig liberalisering av abortloven.

Kommentarer til denne saken