Koronakrisen kan ha satt klimakrisen i skyggen det siste året. Nå vil over 50 unge skrivedyktige barn og unge ha noe i retur fra de voksne. Selv har de holdt seg i sin kohort, de har spritet hender og brukt munnbind, de har droppet bursdagsfeiringer og uroet seg om nettene. De har gjort en innsats for fellesskapet. For smittevernet.

I retur vil de ha handling for et bedre klima fra de voksne. Fra oss som bestemmer, for oss som kjører dieselbil, som kaster plast i naturen, som spiser kjøtt til middag hver dag. De vil ikke ha flere løfter og fine ord. Det må skje noe. Og det må skje nå.

Det har vært utrolig stas å invitere barn og unge under 26 år til en skrivekonkurranse om klimautfordringene. Og ikke minst har det vært helt fantastisk å få lese tekstene som er sendt inn. Det er jo så bra! Faktabasert, godt språk, smarte løsninger og ekte følelser. Dette magasinet må du ta vare på. Lese deg gjennom. La deg inspirere! Og hvis du en dag blir ferdig med det: Gi det til naboen eller legg det i papirinnsamlingen, så det blir resirkulert.

Vinnerteksten til Ylva Bugge-Nilsson (23) er nådeløs: «Klimafornekter eller klimahysteriker? Velg side – nå! Nei, det er ingen gyllen middelvei. Det er oss mot dem. Rust deg til kamp. Tørk av tastaturet, dette kommentarfeltet er vårt til å beseire. Finn fram superlativene. Forsvar deg med det du finner av fakta som bærer med karakter av å være fleip. Her kan man kalle barn med en hjertesak for stakkarslige. De som nekter for idioter. Gjør mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg er ikke et motto her. Her er det fritt vilt. For å bevare det ville eller for å la det ville bevare seg selv. «Litt», «delvis» og «kanskje» synes å stå i fare for å bli utdøende ord i klimadebatten.»

Les også

Alt håp er ute

Hun oppfordrer alle til å skaffe seg kunnskap om hvordan situasjonen er og om hvilke tiltak som har effekt. Juryen har landet på at blant veldig mange gode tekster, stikker denne seg ut og er en fortjent vinner.

Med det er det bare å ønske god lesing, du trenger ikke lete lenge etter enkle tiltak som vil gi deg et litt lavere klimaavtrykk. Kanskje du bare bytter ut kjøttdeig med linser til tacoen neste fredag?

PS: Jeg vil også takke juryens medlemmer, som har lest og vurdert tekstene i skrivekonkurransen:

Ada Lee (17). Medlem i Ungdomsrådet i Tønsberg. Hun sitter også i klimarådet til Tønsberg kommune.

Philip Evensen (18) fra Vear jobber i Tønsbergs Blads ungdomsredaksjon.

Signy Fardal (59) er kommunikasjonssjef i miljøorganisasjonen Bellona. Tidligere sjefredaktør i kvinnemagasinet Elle i 20 år.