Gå til sidens hovedinnhold

Blir «nye Tønsberg» en ulykke for innbyggerne?

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå, seks måneder før flere kommunesammenslutninger trer i kraft, kan Statistisk sentralbyrå fortelle at det vil bli flere og ikke færre byråkrater i de sammenslåtte kommunene. Det bør ikke overraske noen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Re ble tvangssammenslått med Tønsberg med hjelp fra Venstre, selv om solid majoritet blant innbyggerne i Re var imot sammenslåingen. Med færre politikere i Nye Tønsberg må det naturligvis bli flere byråkrater på flere nivåer. Dette vil gi større avstand til innbyggerne, men også sterkt økte lønnskostnader.

LES OGSÅ: Kraftige reaksjoner mot TB-sak om ny sammenslåing

Da er det å huske på premissene for kommunereformen, der NHO Service presset på for større kommuner for at det skulle bli mer lønnsomt å tilby kommunene tjenester på kommersiell basis. Daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og NHO Service hevdet at interkommunalt samarbeid ikke hadde noen positiv verdi, selv om ordførere landet over hevdet at stordriftsfordelene allerede var tatt ut ved interkommunalt samarbeid.

Hvordan vil så nåværende kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) løse problemet med økte lønnskostnader til byråkrater? Jo, med krav om effektivisering og flere offentlige tjenester på anbud, og privatisering, som erfaringsmessig vil gi dyrere og dårligere tjenester. Men NHO Service vil bli fornøyd, og det er det viktigste.

LES OGSÅ: Trangt i Tønsberg

Svekket lokaldemokrati

Med økt makt til byråkratene på bekostning av politikerne, som det blir færre av, vil det bli sterkere binding mellom byråkratene på lokalt nivå, regjeringen og EU, og lokaldemokratiet vil forvitre. Da har man lagt det perfekte grunnlag for den totalt udemokratiske TISA-avtalen som regjeringen og Arbeiderpartiet er for, og som føre til det markedsliberalistiske diktatur.

LES OGSÅ: Høyre har ikke valgflesk på menyen!

Regjeringen og Ap vil imidlertid ikke snakke om TISA, da avtalen ikke tåler demokratiets lys. Det neste steget i kommunereformen vil være at regjeringen ønsker nye valgdistrikter, og da slik en inndeling som vil sikre de større partiene mer makt, men samtidig et sterkt svekket lokaldemokrati.

Ulydige velgere. som protesterer og som ikke vil underkaste seg maktmisbruket fra maktpolitikerne som ønsker å tilfredsstille storkapitalens interesser, er et ubehagelig hår i suppa for politikerne. Dette valget bør derfor bli et skikkelig protestvalg fra velgerne.


Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.