Gå til sidens hovedinnhold

Løfterik debut

Artikkelen er over 11 år gammel

Kathrine Nedrejord: "Transitt" Forlaget Oktober, 2010, 181 s. Anmeldt av Finn Stenstad

Talentet røpes fort. Det trengs ikke voluminøse romaner før man oppdager det. Slik er det med debutanten Kathrine Nedrejord som er ute med den sidemagre romanen "Transitt". Det er en kjærlighetsroman der vi møter den unge kvinnen som det berettende jeg.

Handlingsforløpet
beveger seg ubesværet i to tidsplan, ett fortidig og ett samtidig. Hovedpersonen drar kort tid etter gymnaset til Frankrike, en slags frigjøring fra familiære bånd og bindinger. Hun søker jobb, lærer seg språket rimelig godt, tar et male- og tegnekurs og får ansettelse som sekretær på et advokatkontor der den betydelig eldre Simon arbeider som advokat. Det utvikler seg et klassisk og komplisert kjærlighetsforhold mellom dem. Han er gift, har kone og ett barn og skal bli far til nummer to. Hun synes å akseptere dette, men bryter over tvert og forlater Paris etter en tid. Tilbake i Oslo tar hun en tilfeldig jobb på en bar i byen, og gjenopptar den brutte kontakten med moren og den eldre søsteren Marie. Men forholdet til Simon lar seg ikke lett viske ut. Heller ikke for ham. Han kommer uventet til Oslo og følelsene får fritt utløp. Hvordan det siden går, skal ikke røpes, men forløpet utvikler seg troverdig med en relativt overraskende avslutning.

Kathrine Nedrejord
tar i "Transitt" tak i et velkjent litterært tema. Men beretningen er framført med et stilsikkert, kompositorisk grep i veksling mellom to tidsplan der også de uavklarte relasjonene mellom hovedpersonen og den nære familien faller naturlig og uanstrengt inn. Kjærlighetsforholdet mellom jeg-personen og den eldre mannen er vakkert og følsomt beskrevet, uten store ord eller språklige fakter. Her er verken for mye eller for lite i skildring og innlevelse. Tone og form trekker faktisk i retning av den store franske forfatteren Maguerite Duras. Vi har å gjøre med et litterært talent.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.