Se opp for ham

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Kristian Klausen: "Globus" Cappelen Damm 2009, 205 sider

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

For meg ble møtet med drammenseren Kristian Klausens roman «Globus» en gedigen overraskelse. I fjor debuterte han med noveller. Dette er hans første roman. Tematisk er den i og for seg tradisjonell – en slags dannelsesreise fra gymnasdager og fram til hovedpersonens trettiårsalder.

Det er språk
og form som er så overbevisende. Utgangspunktet er historietimene i tredjegym på Drammen gymnas der den navnløse jeg-personen befinner seg og åpenbart vantrives under lektor Ellingsens kateter. Det unggutten kan, er å lage tegneserier der læreren blir offer for hovedpersonens aggresjon. Serien med tegnede striper skal ende som gave til Sofia Paulus, jente i klassen den lett forknytte jeg-personen skal gjøre inntrykk på.

I stedet for
å følge utviklingen lineært og kronlogisk tar forfatteren oss framover og bakover i tid, slik at han både kan foregripe og reversere handlingen, noe som gjør beretningen spennende og overraskende. Når Kristian Klausen i tillegg har en språklig form som skaper så vel selvironi, humor som dypt alvor – nærmest i en slags Dag Solstad-stil – blir romanen en liten perle. Jeg-personens livsreise blir en psykologisk rekonstruksjon av en ung manns vei mot et fast livsfundament der holdeplassene går via halvstudert røverferd på Blindern, gjennom en formidabel nedtur som ungdomsskolelærer, siden som litteraturlærer på en navngitt folkehøyskole, hele veien slitende med et problematisk forhold til det annet kjønn for så til slutt å finne seg selv, rett og slett bli hel ved.


(Arkivartikkel fra 07.12.2009)

Artikkeltags