Bunnsolid Njotarøy

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

«Njotarøy» 2011 Utgitt av Nøtterøy Historielag

DEL

Nøtterøy Historielag utgir denne høsten årsskriftet Njotarøy for 25. gang, og «jubileumsnummeret» gjør ikke skam på tidligere års utgaver. Som vanlig er artiklene solide, gjennomarbeidede og rikt illustrerte.
Heller ikke spennvidden er det noe å si på. Som vanlig har sjøfarts- og skjærgårdshistorien en bred plass, men her er også landbruks- og naturhistorie, idrettsliv og personlige erindringer.

Et høydepunkt fra sistnevnte kategori er Pål Espolin Johnsons artikkel om sjømannen Johannes Marthinsen, alias Johannes Uteseiler. Med ærlighet og respekt tegner forfatteren et morsomt portrett av en person som både var intelligent og original.
Populær lesning blir nok også Trond Tjomstøls artikkel om de mange hoppbakkene som engang fantes på Nøtterøy. Mange godt voksne nøttlendinger minnes nok at de en gang satte utfor «med beksømstøvler og tre render under skiene», som forfatteren uttrykker det. Han har heller ikke glemt den store dugnadsinnsatsen som lå bak byggingen av disse bakkene.
Njotarøy-redaktør Terje Fr. Gulbrandsen kan glede seg over å ha en stamme av «faste» bidragsytere som leverer gode artikler hvert eneste år. Også i år er folk som Tore Dyrhaug, Knut Mello, Svein Hermansen og Norvald Fuglestrand på banen. Mello og Hermansen gir begge dramatiske og tankevekkende glimt av kårene losene på skjærgårdsøyene levde under på 1800- og tidlig 1900-tall.

En solid jobb med språkvask, illustrasjoner og ingresser røper at Njotarøy har en redaksjon som kan gi verdifull støtte til bidragsyterne. Skulle jeg ønske meg noe mer, måtte det være en layout som gjør mer ut av det spennende billedmaterialet. Men la det ikke være tvil: Njotarøy fortjener å ligge under alle juletrær på øya også i år. Gratulerer med jubileet til det som i mange år har vært distriktets beste lokalhistoriske årsskrift!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags