Dette bør du lese i påsken

Tønsbergs Blads litteraturanmelder gir deg noen av sine påskekrimfavoritter.

Tønsbergs Blads litteraturanmelder gir deg noen av sine påskekrimfavoritter.

Av og
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Hva er dine krimfavoritter? Del tipsene dine med andre (bruk debattfeltet under artikkelen)

Del på Facebook

Kriminallitteratur har blitt som mat- og kokebøker: De er blitt en industrivare.

Fra å være i en randsone i ytterkant av det litterære kretsløpet på 1950- og 1960-tallet med i underkant av ti utgivelser i året, er sjangeren blitt den store i bokbransjen. Enda flere bøker legges ut for salg i løpet av dette første halvåret enn i fjor. Det hevdes at det kommer mellom femti og hundre nye titler fram til sommeren, med en markant topp den siste måneden før påske.

Her er mange norske romaner, men også utenlandske bøker velter inn. Svenske romaner synes å ha fortrinn, men også danske og angloamerikanske er her.

Å komme gjennom alt, er en umulighet, men så langt er det noen titler og forfattere som må leses. Mine preferanser har gitt tre svært så varierte leseopplevelser. Dem skal du stifte nærmere bekjentskap med etter hvert.

For forlagsbransjen gjelder det å melke juret før det blir tomt. Hva gjør man da? Jo, samler et knippe av sterke navn, finner en representativ krimnovelle av de utvalgte og gir dem ut i billigutgave.

Det var Juritzen forlag som viste vei med et knippe krimnoveller av kjente forfattere for tre år siden. Nå er forlaget ute med en ny samling. Kjente og ukjente navn i en fin miks som rett og slett kalles «2011 Påskekrim».

I år teller samlingen atten norske forfattere med veteraner som Jon Michelet, Anne B. Ragde, Tom Egeland, Gunnar Staalesen, Karin Fossum, Unni Lindell, Kurt Aust og Jørn Lier Horst i spissen, samt den helt ukjente debutanten Erik Meling Sele. Selv om mye av dette ikke er nyskrevet, antar jeg at de oppleves som ferskvare likevel.

Og storforlagene følger på. Slik med Gyldendals «Den svenske gullrekka. Krimnoveller 2011» som teller storhetene Åsa Larsson, Camilla Läckberg, Henning Mankell, Håkan Nesser og Johan Theorin. Garantert suksess.

Krimnovellene var jo papiravisenes litterære gave til leserne i påskeutgaven på seksti, sytti, åtti og nittitallet. Med det endrede mediebildet har denne type litterære, kriminalistiske godbiter blitt borte. Men nå resirkulert i billigutgave.

Den svenske gullrekka har avgjort fine ting, mine favoritter er Henning Mankells og Håkan Nessers noveller – hentet fra svenske antologier, men så vidt jeg ser, for første gang i norsk oversettelse. Med pris, volum og solide navn, blir nok disse to samlingene publikumsfavoritter denne påsken.

Likevel vil nok en solid kriminalroman bli å finne i påskesekken. Det er mangt å velge blant. Store engelske og amerikanske navn er på plass: Mo Hayder, Michael Connelly og Don Winslow, fra Sverige Ann Rosman og nykomlingen Elias Palm for å nevne noen.

Ikke alt som kommer fortjener stjernestatus. En ren katastrofe er etter min vurdering debutanten Jan Wallentins «Strindbergs stjerne», et svensk heksebrygg der ingredienser fra en rekke velkjente spenningsromaner er kokt sammen til et sammensurium av en roman.

Derimot kan to romaner anbefales, én norsk og én svensk. To ekte politikrimromaner. Denne sjangeren danner mønster for en lang rekke seriekrimromaner. Vi kjenner dem alle.

Av de beste og mest populære er Unni Lindells med Cato Isaksen, Karin Fossums med Konrad Sejer, Jørgen Gunneruds med Magnus Akselsen, Jørn Lier Horsts med William Wisting og selvsagt Jo Nesbøs Harry Hole – han dukker for øvrig opp i juni – for å ta tak i bare noen.

Sammen med disse vil etter min vurdering også Kjetil Try nå kreve sin plass. Med «Frels oss fra det onde» har han begått en stram, sjangerkorrekt politikrimroman av beste merke. Vi møter her – som i de fleste av denne typen – en etterforskerduo, helst en mannlig overordnet og en gløgg, kvinnelig politibetjent, nemlig den sindige etterforskeren Rolf Lykke og den kreative, kvinnelige kollegaen Parisa Sadegh. Et brutalt drap på en kvinne med innvandrerbakgrunn blir starten på en intrige som er stram, spennende, overraskende innfløkt.

Kjetil Try finner balansepunktet mellom et passe dypt bakteppe, et avstemt tempo og ganske troverdige personskildringer.

Absolutt å anbefale for dem som ennå ikke har gått lei av akkurat denne type krimromaner.

Topp for meg – og jeg antar mange mener det samme – er svenske Håkan Nesser. Han stiller i særklasse fordi han forener genuin romanskriving der menneskeskildring, språk og oppbygning er forbilledlig med en intrikat og ytterst spennende krimgåte.
Boka bærer tittelen «De ensomme» og er den fjerde romanen i serien om den italienskættede politimannen Gunnar Barbarotti i Nessers fiktive by, Kymlinge, et sted i Vest-Götaland.

Sammen med den kvinnelige kollegaen Eva Backman blir de stilt overfor en ytterst forunderlig sak. En kvinnelig student fra Uppsala ble for trettifem år siden funnet død i en dyp fjellkløft utenfor universitetsbyen, angivelig etter et fall. Sammen med seks andre studenter var de ute på en sopptur i skogen.

Trettifem år senere finner en lokal turgåer en død mann på nøyaktig samme sted. Germund Grooth heter mannen og var ektemannen til Maria, den døde studinen. Er det tilfeldigheter, selvmord eller drap? Barbarotti og Backman får virkelig brynet seg, og leseren dras inn i en beretning så elegant i oppbygning, dypsindig i menneskeskildring og kløktig i sin kriminalistiske gåte at det er bare å gi seg hen.

På mange måter ikke helt ulik mesterkrimmen fra to år siden, amerikanske Harlan Cobans «I den skogen».

Bedre kan det etter min mening ikke gjøres. Kanskje den aller beste Nesser-krim til nå.

Hva er dine krimfavoritter? Del tipsene dine med andre (bruk debattfeltet under artikkelen)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags