Kan man tenke seg dette skrekkscenariet: En sinnsforvirret datahacker har greid å komme inn i kodesystemet til en serie med hjertestartere og pacemakere, kodet dem om slik at de ikke lenger fungerer adekvat, eller i verste fall gjør dem om til dødsmaskiner?

For forfatterduoen Anne og Even Holt er dette ikke utenkelig, skal vi feste lit til deres snedige kriminalroman «Flimmer». Og det kan vi kanskje gjøre siden Even Holt – for øvrig bror av Anne Holt – er spesialist i hjertekirurgi og implantering av hjertestartere og den slags. I alle fall er dette kjernen i romanen de har skrevet sammen.

«Flimmer» er altså tittelen, som både trekker tanken automatisk til hjertesykdom, sykehusmiljøer og helsetjenester, men også passende på de første femti, seksti sidene av romanen. Her flimrer det nemlig med personer, miljøer og intriger som heldigvis faller litterært og kompositorisk på plass slik at handlingskjernen utkrystalliseres, og de viktigste brikkene faller på plass.

Bakgrunnen er det nye sykehuset i bærumsregionen, Grini universitetssykehus (et lokaliseringshint med adresse Helse Sør-Øst?) der en renommert hjertespesialist, Zara Suckerman, har implantert en hjertestarter hos en tidligere, pensjonert professorkollega. Smådramatisk blir inngrepet, men betydelig verre da pasienten uforklarlig forsvinner fra sykehuset og gjenfinnes i skogen et godt stykke fra sykehuset. Død, angivelig av et infarkt, men så enkelt er det ikke.

Den implanterte hjertestarteren er fjernet, gjenfinnes så, men forbyttet. Dette blir starten på et uhyggelig medisinsk, økonomisk og multinasjonalt drama der et solid knippe intriger rulles ut, både knyttet til det amerikanske medisinkonsernet som har blitt verdensledende på hjertestartere og annen avansert medisinsk teknologi og ikke minst interne, menneskelige konflikter i legemiljøet på det store sykehuset, godt mikset med ressurskamp og intrikate hevnmotiver med røtter i fortid og samtid.

Anne Holt er en dreven krimforfatter som vet å skape driv og fart i handling. Selve krimgåten får skarpe og muligens litt for klare konturer litt for tidlig i romanen, selv om den relativt gåtefulle hovedpersonen Zara Zuckermans hemmeligheter holder spenningen ved like helt ut på oppløpssiden. Den medisinske ekspertisen som legges for dagen, står trolig Even Holt for. Selv om stoffet anrettes med vel mye fagspråk, gir det miljøskildringen høy troverdighet.