– Handlingen i min siste bok, «Straffen», plottet, hadde jeg langt på vei klar før jeg begynte å skrive. Da tenkte jeg at dette kanskje ikke var så realistisk. Men så kom denne særdeles grove overgrepssaken i Alvdal opp. Og enda en gang viste det seg at virkeligheten nok var noe mer heftig enn fantasien. Virkeligheten ser ut til å bite meg i nakken, forteller Mehlum.

«Straffen» er den tolvte boken i rekken om den noe forsofne tønsbergadvokaten- og detektiven Svend Foyn.

Barnevernet nok en gang

LES TØNSBERGS BLADS ANMELDELSE HER.

Nok en gang handler det om hemmeligheter og løgner, jakt på sannhet og rettferdighet. Og om barnevernet, en etat Mehlum virker å være ganske så opptatt av.

– Ja da. Barnevernet, eller mangelen på dette, er noe jeg har skrevet om tidligere også. Mye av historien denne gangen har hentet elementer fra virkeligheten. Disse tror jeg nok at en observant leser relativt lett vil gjenkjenne, fortsetter han.

Og nok en gang foregår Foyns jakt på sannhet og rettferdighet i lokalmiljøet, Tønsberg og omegn.

– Jeg kan godt si at Andebu er et sted som dukker opp i handlingen denne gangen.
Ifølge forfatteren er det egentlig ikke noe hokus pokus å få plottet til å henge sammen. Utfordringen ligger mer på det språklige planet.

Språkrøkt

– Det å skrive, det å formulere seg på en slik måte at man unngår blødmer, klisjeer og en hel rekke andre språklige fallgruver, det er dette som er utfordrende. Når det gjelder disse tingene, tror jeg ikke at jeg noen gang blir utlært. Men heldigvis har jeg en meget dyktig redaktør. Hun har virkelig turt å gå løs på språket mitt. Og det er jeg meget takknemlig for, forteller Mehlum videre.

Høyt tempo

De siste fire årene har Mehlum levert fire krimromaner. Han innrømmer at dette tempoet, kombinert med en «sivil» jobb ved siden av, har gått ut over det sosiale livet.

– Ja, jeg har nok skrevet mer enn det som kanskje godt er. Om det kommer enda en bok neste år, har jeg ennå ikke funnet helt ut av. Men jeg har noen ideer, sier han.