Ken Follett: «Kjempenes fall»
Cappelen Damm, 2010, 925 sider

Dette er uten tvil bokhøstens mest storslåtte underholdningsroman. «Kjempenes fall» ruver med tett innpå tusen sider. Her vil man med andre ord ikke gå tom for lesestoff dersom man gir seg i kast med boka. Og det anbefales faktisk dersom underholdningsverdi er det man er ute etter. Her er det i rikelig mon.

Så er det da en av verdens fremste spenningsbokforfattere som har spent opp kjempelerretet, Ken Follett, mannen bak trendsetteren «Nålen» og «Rebeccakoden».

Grepet forfatteren har anlagt, er å ta i bruk selve verdenshistorien som bakteppe der han plasserer enkeltskjebner som brikker i det store spillet med hele verden som arena i et tidsspenn fra 1905 til tidlig på 1920-tallet. Det innebærer blant annet første verdenskrig og den russiske revolusjon.

Familier og miljøer fra datidens stormakter blir aktørene i «Kjempenes fall», individer som Ken Follett lykkes ganske godt å portrettere, i alle fall såpass grundig at vi følger dem i nød og lyst. Det går på kjærlighet og hat, begjær og pengemakt, krig og fred, oppdrift og klassekamp.

Aktørene er gruvearbeiderfamilien fra Wales med unge Bill Williams i spissen, hans aktive og dugende søster Ethel, feminist og kvinneforkjemper; brødrene Grigorij og Lev Peskov fra St. Petersburg med drømmer om et bedre liv. Den ene havner i USA, den andre som deltaker i så vel verdenskrig som i revolusjonen. Vi møter overklassen gjennom lord Fitzherbert og hans opprørske søster Maud som begge møter livet og menneskene utenfor sine egne sirkler. Den sympatiske tyske Walter von Ulrich som taper sitt hjerte til Maud, men som havner i skytegravene og får engelske venner som fiender. Og i USA russiske innvandrere som har slått seg opp på mafiavis og der unge Gus, i tjeneste hos selveste president Wilson, dras inn i det storpolitiske spillet, parallelt med intriger og personkamp mot korrupte forretningsmenn.

Som man skjønner, har Ken Follett mange baller i lufta. Men han mister aldri grepet om dem. Det er både driv og handling, enkle psykologiske strukturer riktignok, men ganske fascinerende portretter både av enkeltskjebner og ikke minst skarpe bilder fra vesentlige sider av verdenskrøniken i starten av 1900-tallet. Og ikke nok med det, disse tusen siders trivelig underholdning er bare starten, forfatteren lover to bind til for å rekke over hele forrige århundres historie.