Den japanske forfatteren Haruki Murakami har jevnlig vært framme som hett navn til Nobelprisen i litteratur. Jeg har inntil nå ikke lest noen av hans bøker. Nå har jeg møtt ham i romanen «Elskede Sputnik». Det ble en fin opplevelse.
En slags kjærlighetshistorie om tre personer, to kvinner og en mann. Hvem som egentlig er hovedpersonen, kan diskuteres.

I begynnelsen av romanen er det utvilsomt den eksentriske unge kvinnen Sumire. Ung japansk kvinne i tjueårene som kun lever for å bli forfatter. Hun skriver og skriver, uten egentlig å få det til. Hun er venn av han som gradvis overtar styringen i fortellingsstrømmen, den navnløse forfatteren K, som er ubehjelpelig forelsket i Sumire. Hun på sin side brått og overraskende forelsker seg i den sytten år eldre kvinnen Miu, gift, rik vinimportør i Tokyo. Beretning om de tre flyter av sted, uanstrengt og vekslende, inntil handlingsskruen strammes. Sumire ansettes som sekretær av Miu og legger ut på en forretningsreise til Europa. En natt får fortelleren, K, en desperat telefon fra Miu, som ber ham komme til en øy i Hellas. Miu er borte. K drar til Europa der han trekkes inn i et surrealistisk drama av nærmest mystisk karakter.

Haruki Murakami har en stil og form som trekker leseren med seg. En forteller av rang som favner både enkel og klar realisme og magisk virkelig i en blanding som løfter ham over konvensjonell romanforfatteri.