Når terroren slår til

Artikkelen er over 6 år gammel

Harald Rosenløw Eeg: «Gyldig fravær» Aschehoug 2011, 294 s. Anmeldt av: Finn Stenstad

DEL

Det forundrer meg ikke om Harald Rosenløw Eeg hadde kvaler i dagene etter 22. juli. Fordi romanen «Gyldig fravær», som han trolig la siste hånd på da, rommer mange elementer som på ubehageligste vis tar pulsen på unge menneskers følelser når terroren slår til med de blodigste konsekvenser.

Allerede på de aller første sidene tar alvoret strupetak på leserne: En bombe har eksplodert nede i T-banesystemet i Oslo, og vi vet at blant passasjerene sitter en rekke unge mennesker innesperret. Noen døde, andre hardt kvestet. Slik er opptakten til en bok som i form er en ekte kollektivroman der et knippe ungdommer i tidlig tenåringsalderen med svært ulik bakgrunn, mental habitus og forskjellig forhold til samfunn, venner, familie og skolemiljø ved et tilfelle havner i samme T-banevogn en dag de skal på ekskursjon til en moské i hovedstaden.
Det er ufordragelige Albert, sønn av landets statsminister, Ida, klassens nevrotiske skolelys, Bruno, tagger og opprører, Sherpa, gutten med de raske løperbena, han som fungerer som kurer for brorens dopleveranser, og Anjo, tenåringsjenta som fyller et tomt liv med islamsk svermeri.

Fortellerteknisk beveger Harald Rosenløw Eeg seg fram og tilbake i fortellingen. Introen peker fram mot den sjokkartede ødeleggelsen i T-banetunnelene, mens de påfølgende kapitlene risser opp personer og miljøer slik at vi gradvis bygger opp et bilde av de sentrale skikkelsene i romanen.
Her har forfatteren en av sine sterkeste sider: Evnen til å gå dypere inn på de litterære personene, og som nok en gang viser at Rosenløw Eeg har betydelig mer å by på som ungdomsromanforfatter enn det store gjennomsnittet.
Vi kommer bak stereotypiene og får tak på de ofte konfliktfylte utfordringene unge mennesker møter i brytningstiden mellom barn og voksen.

Dramatikken i romanen er terroranslaget som de unge blir ofre for. Reaksjonene der de sitter innesperret i mørket, omgitt av røyk og vann, usikre på om det finnes redning, er troverdig skildret. Dragkraften i romanen ligger på to plan: Blir de reddet, og hvem står bak bombeterroren?
Romanens dystre aktualitet er i seg selv grunn nok til å lese den. Dessuten demonstrerer forfatteren sin litterære klo gjennom et effektivt, korthogd språk og en velutviklet metaforisk formuleringsevne. «Gyldig fravær» stiller krav til leseren. Som kollektivroman uten et enkelt handlingsforløp, krever den tålmodighet.
Forfatteren har ikke lagt seg på lettkjøpte kompositoriske løsninger. Slik sett kan boka like gjerne leses som voksenlitteratur som ungdomsroman, i likhet med hele Harald Rosenløw Eegs forfatterskap.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags