BOK
Mikkel Bugge: «Gå under jorda»
Oktober, 2010, 411 s.Det ante meg da jeg tilfeldigvis gløttet i debutnovellesamlingen til Mikkel Bugge, «Yttersider», som kom for et par, tre år siden. Fant den i bokstabelen for noen måneder siden, men syntes ikke det gikk an å anmelde en bok som kom i 2007. Nå slår jeg fast følgende: Med Mikkel Bugge har vi fått nok en talentfull forfatter som vi skal følge med årvåkenhet framover.

Romanen hans av i høst «Gå under jorda» oser av talent. Det er en dristig roman i betydningen litterært grep, komposisjon og perspektiv. Det er en roman som bæres fram av hovedskikkelsen Veslemøy Gropen som arbeider som fotojournalist i TV. Vi får bitvis bygd opp et bilde av hennes liv og samboerskap med Iver, men inn i dette eksistensielt småproblematiske forholdet veves på artistisk vis en rekke andre historier om mennesker som på en eller annen måte angår hovedpersonen.
Det gjelder ikke minst hun som på mange måter setter handlingen i gang: den døde Mia som fjernsynsjournalisten Veslemøy har avfotografert og gitt dagrevyoppslaget «mistenkelig dødsfall». Politietterforskerne hevder etter kort tid at det ikke dreier seg om drap.

Dermed er saken død i ordets rette forstand, men for Veslemøy blir den døde nærmest en besettelse. Hvem er hun? Hva har skjedd? Dermed involveres vi i en ny livshistorie som Mikkel Bugge vet å skildre med stor oppfinnsomhet, ikke minst fordi han kreativt sporer oss av handlingsforløpet med fruktbare, interessant digresjoner.
Her havner vi blant annet på et lærerværelse i en nordnorsk videregående skole, i et teateroppsettingsmiljø, en lengre reise i det krigsrammede Jugoslavia og mye mer. Og inn i disse tilsynelatende usammenhengende historiene serveres myter og bisarre vitenskapsteorier som pirrer så vel tanke som smilebånd. Det imponerende for meg blir det sikre grepet forfatteren har på stoffet. Så oppfliset og sprikende som dette synes å fortone seg, lykkes han med å holde styr på tømmene og bringe oss til mål med en rik leseropplevelse.