Gå til sidens hovedinnhold

Digger retro-saker og ting

Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Vi bruker gjerne gamle greier om igjen. Flere av Tønsbergs bruktbutikker går så det suser.

– Det kom nettopp en ung gutt hit sammen med faren. Han skulle flytte for seg selv, og kjøpte alt: Servise, nattbord, gardinstenger ... Han ble overrasket over alt vi hadde, ler Elbjørg Kristensen, ansatt hos Blå kors Nytt + brukt.

Butikken er en av cirka ti i Tønsberg sentrum. Av dem drives tre av ideelle organisasjoner: Nytt + Brukt, NMS Gjenbruk (Norsk Misjonsselskap) og Fretex (Frelsesarmeen). Sistnevnte har sogar nylig inntatt kremplassen nederst på Torvet – ikke tvil om at gjenbruk er in.

Til barnestasjonen på Teie

Kundene som har tatt turen til Nytt + brukt denne formiddagen rusler og kikker langs radene med servise, klær, leker, bøker og alskens. Tar seg god tid. En av dem er Eva Gran-Henriksen fra Nøtterøy. Hun er begeistret.

– Her er jeg ofte, det er mye fint å få kjøpt. Det er bra med gjenbruk, og man støtter jo en god sak, sier hun og holder opp en mintgrønn bluse hun vurderer å kjøpe.

LES OGSÅ: Flere og flere må be foreldrene om hjelp til boligkjøp

Den gode saken er barnestasjonen på Teie. Dit går all omsetning. De som jobber her, gjør det ulønnet.

– Gjenbruk har nok blitt mer i vinden nå, ja. Det er veldig populært, sier Elbjørgs kollega Else Ryen.

– Jeg er gjenbruksdame selv, jeg, smiler Elbjørg.

Fretex er trendy

Det er hun ikke alene om. Jenny Skavlan viser omsydde klær på TV i beste sendetid, folk blogger om bruktmøbelkupp over en lav sko og finn.no melder om en eksplosiv vekst i privatannonsene på markesplassen «Torget». På fem år har «Til salgs»-annonsene økt med 74 prosent og «Gis bort» med hele 222 prosent, opplyser PR-rådgiver i finn.no, Henrik Faller.

Kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo hos Fretex Norge kan skrive under på at gjenbruk er i tiden.

LES OGSÅ: Fikk en lys idé

– Vi har hatt en svak økonomisk økning de siste årene, men ikke så mye som oppmerksomheten skulle tilsi. Det kommer uansett mye positivt utav det. Mange tar fram gamle ting de har i skapet og ser mulighet i sitt eget. Det er like flott det, det viktigste er å forlenge bruken til gjenstandene, sier hun.

Fretex-butikkene har eksistert siden 70-tallet.

– Nå er det å handle på Fretex trendy, mens det tidligere ble sett på som å støtte en god sak, mener Gjermundbo.

Den fjerde mest lønnsomme

Blå kors Tønsberg tok 1. november 2012 over driften av Nytt+brukt fra Blå kors Norge.

– Vi har hatt økning i omsetningen fra november til mars, opplyser styreleder i Blå kors Tønsberg Irene Grytnes, uten å ha konkrete tall å vise til.

En annen bruktbutikk som har hatt oppsving de siste årene, er NMS Gjenbruk, som for to år siden flyttet fra små lokaler i Sverres gate til adskillig flere kvadratmetere i Ollebukta. Samtidig startet de med møbler.

LES OGSÅ: Helt nytt for en månedslønn

Fra 2005 og fram til flyttingen lå bruttosalget på mellom to og 300.000. De nye lokalene og møbelsalget satte fart på omsetningen, og i 2011 hoppet tallet opp på 951.000. 2012 ble enda bedre, med 1.073.000, og for 2013 ligger NMS cirka 40.000 kroner over samme tid i fjor, opplyser kasserer Mildrid Astås.

Av Norges 25 NMS-butikker er Tønsberg den fjerde mest lønnsomme. Pengene går til Det norske Misjonsselskaps arbeid rundt om i verden.

Funksjonelle gjenstander

Også de tradisjonelle bruktbutikkene registrerer at gjenbruk er in – uten at det nødvendigvis gjør brukthandel til big business. Å konkurrere mot de ideelle foretakene, som verken betaler for varer eller lønn, kan være krevende. Christel Van Der Laan har eid butikken Christel Brukt & Antikk i Øvre Langgate i fire og et halv år.

– For meg er dette et sideprosjekt og jeg har bare åpent tre dager i uken. Gjenbruk er veldig populært og det har blitt mange butikker i byen nå.

Men jeg har en stor, fast kundekrets og er fornøyd med det, sier Van Der Laan.

Terje Løkeberg hos Løkeberg antikk på Åsgårdstrandsveien har vært i bruktbransjen i over tjue år. Han har hatt jevn etterspørsel hele tiden, men merker en endring hos kundene:

– Før skulle folk ha mer pynt, nå selger jeg møbler og gjenstander som er funksjonelle og skal brukes, sier han.

PS: Tips plukket opp på runden: Nå er det kobber og messing som gjelder.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.