Gå til sidens hovedinnhold

Full gass i stua

Artikkelen er over 6 år gammel

Propangass som varmekilde er effektivt, estetisk – og bra for miljøet. Det mener Norsk Petroleumsinstitutt.

– På lik linje med fossile brensler, gir forbrenning av propan utslipp av CO2. Men fordi man kan utnytte propan med utstyr som gir svært høy virkningsgrad, er det energieffektivt og gir dermed relativt sett lave CO2-utslipp. Det sier Inger-Lise Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt.

– Gass slipper dessuten ut svært lite NOx og partikler under forbrenning, og det bidrar til å redusere de lokale utslippene.

Nøstvik sier at flere norske byer har utfordringer med den lokale luftkvaliteten.

– Innblandingen av fornybare komponenter i propan, såkalt biopropan, ser ut til å bli en fremtidsløsning. Propan kan dermed være et viktig bidrag på veien mot lavutslippssamfunnet i Norge.

Mye brukt

I Europa har gass lenge vært en av de mest brukte energikildene, både til boligvarme og matlaging.

I Norge varmes også mange tusen bygg opp ved hjelp av propan; både privatboliger, næringsbygg, skoler og sykehus.

Det kommer stadig spennende og moderne oppvarmingsløsninger for bruk av propan beregnet på det norske boligmarkedet.

Når propan benyttes i private hjem, omtales den ofte som boliggass.

Propananlegg kan installeres i alle typer bygninger, samtidig som det kan ettermonteres i eksisterende bygg.

Dersom du først har gassanlegg i boligen, er det mulig å utnytte denne på flere måter.

Du kan for eksempel velge gasspeis, gassovner, gass på kjøkkenet, til grillen og til terrassevarme.

Du kan enten ha et fyringsanlegg med vannbåren gulvvarme, eller radiator på vegg. Det har også blitt svært populært med punktvarme som strålevarme og gasspeis.

Sikkerhet

Dagens gassutstyr er meget sikkert når det brukes riktig.

– Alt utstyr som selges i Norge, fåes med flammesikring som automatisk aktiveres hvis gassflammen skulle slukke. Regulatoren har en slangebruddsventil som stenger gasstilførselen umiddelbart dersom gasstrykket i slangen skulle endres, sier Nøstvik.

Hun råder alle forbrukere til å forholde seg til kompetente og seriøse aktører.

– Vi har et landsdekkende nett av propanleverandører. Både spesialiserte rørleggerbedrifter og propanleverandører kan installasjon og vedlikehold av propananlegg.

Vanlige bruksområder

Gasspeis: De siste årene har det kommet flere typer gasspeis på markedet, og disse blir stadig mer populære hos norske boligeiere. Forbrenning av gass avgir ikke aske, og gir et fint flammebilde. Dessuten oppnår man hurtig ønsket temperatur. De fleste gasspeiser med lukket forbrenning kan i tillegg styres med termostat, slik at man får svært god kontroll med varmen. Gasspeisene har også etter hvert kommet med moderne og eksklusive løsninger og design, både for innbygning i vegg og som frittstående.

Gassovner: Det finnes et stort utvalg av ulike gassovner på markedet, både fastmonterte og frittstående, flyttbare ovner. Mange av disse er også utstyrt med termostat og sikrer en høy varmekomfort i boligen. Gassovner egner seg best til effektiv oppvarming av mindre arealer.

Gasskomfyr: Gasskomfyrer har lenge vært populære på restaurantkjøkken, men øker nå også i popularitet i privatmarkedet. Mange av gasskomfyrmerkene gir et eksklusivt preg til kjøkkenet. Det er i tillegg flere bruksfordeler ved en gasskomfyr; man oppnår raskt nøyaktig ønsket temperatur for matlagingen, og det er mye enklere å justere temperaturen både opp og ned.

Utendørs: En gassgrill er enkel å bruke, den blir fort varm og det er enkelt å regulere varmen. I tillegg avgir ikke forbrenning av gass sot, og du slipper tennvæske og kull. Det finnes også en rekke terrassevarmere som går på gass.

Kommentarer til denne saken