Gå til sidens hovedinnhold

Lønnsomt å være på boligjakt

Artikkelen er over 7 år gammel

Det er ikke alle boliger som selger like raskt.

– Det er kjøligere på markedet nå enn i vår, mener førstegangskjøper Anne Stensønes (31)

Har bedre tid

Hun er på visning av en leilighet på Oslos østkant. Mange interesserte er innom, men Stensønes har inntrykk av at budrundene er mer nøkterne nå.

– Da jeg startet å lete etter bolig i mars, virket det som folk bød bare fordi de skulle vinne budrundene. Nå ser jeg at leilighetene går til takst. Det ser ut som det er flere boliger på markedet og at folk er mer selektive. Selv har jeg god tid og er kresen, forteller hun.

Marie Løhren (30), som vurderer den samme toromsen, har tapt flere budrunder.

– Leilighetene har gått 200.000 over takst. Men det har roet seg i sommer, sier hun.

Mindre bratt

Deres observasjoner stemmer overens med prisstatistikernes tall. Priskurven på leiligheter er ikke like bratt som før.

Siden i juli i fjor har formidlingsprisen på leiligheter annonsert på Finn.no steget med kun 2,9 prosentpoeng, kommer det fram av julirapporten til Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). Til sammenligning var prisveksten på leiligheter i perioden 2011 til 2012 på hele 9,3 prosentpoeng.

Når alle boligtyper regnes med, har det vært prisnedgang i sommer. På landsbasis har boligprisene i juli gått ned med 1,2 prosentpoeng, justert for sesongvariasjon. I samme periode i fjor var det vekst.

– Markedet oppleves som i fjor når det gjelder omsetningstid, men det kan være mer selektivt. Vekstkurven er mer i tråd med lønnsveksten. Det er flere boliger ute til salgs nå, men slik er det hvert år i august, sier NEF-leder Tormod Boldvik.

Sted og psykologi

Det er store regionale forskjeller. Ifølge NEFs tall har prisene i Tromsø steget med utrolige 9,4 prosent, og omsetningstiden er nesten halvert fra 47 i dager i juli i fjor til 26 dager i år. Dette skyldes antakelig et etterslep etter finanskrisen, mener NEF.

Innad i Oslo er det enorme prisforskjeller, fra 47.300 kroner per kvadratmeter på Grünerløkka til 32.300 kroner kvadratmeteren på Søndre Nordstrand.

– Jeg er ikke så opptatt av at jeg må bo et spesielt sted i Oslo, men jeg vil at det skal være et bra kollektivtilbud, sier Stensønes.

NEF erfarer ellers at boligkjøperne er redde for å by på boliger som har ligget ute i markedet en stund.

– «Gruppepsykologi» har vært veldig avgjørende i markedet. Kjøperne har vært vant til budrunder og er skeptiske til objekter få har interessert seg for. For mange har det vært lettere å betale 300.000 kroner over prisantydning etter budrunde, enn å våge å legge inn et bud på 100.000 kroner under på eiendommer som har vært til salgs en periode, sier Boldvik.

Hans råd er å utnytte denne mekanismen til å skaffe en brukbar bolig til en pris man kan leve med.

– Se på ulike boligtyper i andre områder og vurder andre standarder, tipser han.

Egenkapital-kneiken

Anne Stensønes har fått hjelp til sparingen. Leiligheten hun titter på er bare 41 kvadratmeter, men koster til sammen rundt to millioner kroner. Det betyr at hun må stille 300.000 kroner i egenkapital for å få lån i banken.

– Det er et regnestykke som ikke går opp. Når man studerer, lever man på studielån, og det er ikke lett å spare da. Når man er ferdig, skal man betale ned på studielånet. Det sier seg selv at det er vanskelig å sette av et så stort beløp.

NEF sier at de merker at pågangen fra de unge boligkjøperne er mindre.

– Vi kan observere at det er noen flere som ikke får lån og at etterspørselen kan ha blitt lavere, sier Boldvik.

Anne Stensønes legger ikke inn bud, men det er det mange andre som gjør. Leiligheten selges for 150.000 kroner over takst.

– Både eier og kjøper er fornøyd, sier eiendomsmegler i Eie, Marie Mindresunde Moen.

Stensønes leter videre, også utenfor sentrum, i tråd med eiendomsmeglernes anbefalinger.

– Mange unge må belage seg på at de ikke kan bo i sentrum i de store byene. Selv ikke i verdens rikeste land er det en menneskerett å bo sentralt, fastslår Boldvik.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.