Råd fra rottejegerne

Rottejegerne fra Tønsberg Skadedyrkontroll skal fjerne skadedyrene fra vestfoldingenes boliger på TV2 Zebra fra og med 16. september. – Vår hovedprioritet er å gi råd og informere om skadedyr. Hjelp til selvhjelp, sier skadedyrforkjemper Kenneth Ervik (t.h). Her sammen med (f.v): Ole Jonny Langved, Hans Marius Johansen, Kjell Aashei og Kjell Henrik Jacobsen.

Rottejegerne fra Tønsberg Skadedyrkontroll skal fjerne skadedyrene fra vestfoldingenes boliger på TV2 Zebra fra og med 16. september. – Vår hovedprioritet er å gi råd og informere om skadedyr. Hjelp til selvhjelp, sier skadedyrforkjemper Kenneth Ervik (t.h). Her sammen med (f.v): Ole Jonny Langved, Hans Marius Johansen, Kjell Aashei og Kjell Henrik Jacobsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TV2 Zebras nye storsatsing «Rottejegerne» har lokale helter i hovedrollene. Tønsberg Skadedyrkontroll tar knekken på både rotter og tabuer.

DEL

I det gamle Gråtasshuset på Eik har Tønsberg Skadedyrkontroll funnet sitt hjem. På bordet står en nokså klumpete maskot, som vi blir forklart er en «mindre vellykket» utstoppet rotte. Bak oss høres små gnagelyder. To rotter er her på mellomstasjon, og må sies å fungere som passende bakgrunnsstøy.

– De der er koserotter. Når vi er ute på jobb er det ikke slike rotter vi finner. Jeg har vært i bransjen i 35 år og kan fortsatt skrike til om jeg plutselig ser en rotte på jobb i en mørk kjeller, forteller skadedyrbekjemper, Kjell Aasheim, lattermildt. Og TV2-crewet snurrer fornøyd film.

LES OGSÅ: – Jeg har aldri sett så mange som i år

Skal ikke være flaut

«Rottejegerne» kommer på skjermen 16. september, og har som hovedmål å synliggjøre og ufarliggjøre problemet rundt skadedyr. Det finnes mange tabuer rundt dette, ifølge Aasheim.

– Ja, det er jo ikke akkurat slik at man legger ut på Facebook at man har fått rotter eller maur i huset. Om det skulle ramme deg har det sikkert allerede rammet et par stykker i samme gate. Selv kongen har museproblemer, sier han.

Å få skadedyr har lite med renslighet og hygiene å gjøre, kan kollega Kenneth Ervik berolige.

– Det er ikke flaut i det hele tatt. Som regel bunner det ut i uflaks. Allikevel kan skadedyr ofte unngås om en tar sine forholdsregler.

I ti episoder på TV2 Zebra skal de nettopp dele disse rådene. Samtidig som de byr på seg selv gjennom alt fra sykehusbesøk etter en nokså lumsk rotte, til nybegynt farskap.

LES OGSÅ: Han sikrer huset ditt mot mus

Voksende problem

Tønsberg Skadedyrkontrolls telefoner ringer ofte. Flere tusen vestfoldinger ønsker deres hjelp, og rundt 1000 av dem er faste kunder. Alt fra gårder til hytter og boliger er rammet, og både gnagere, insekter og hoggorm er på ferde.

Det er et stort og kostbart problem. Men én hovedregel kan spare deg for både tid og penger.

– Hvert år burde man gå gjennom huset fra topp til tå, både inn- og utvendig. Bruk sansene, og lukt, hør og se dem fram til råteskader, lekkasjer og løse gjenstander. Pass på at forholdene ikke ligger til rette for skadedyrene, forklarer Aasheim.

Dette vil være med på å minske risikoen, men selv om huset både er tørt og tett, er det ingen garanti mot skadedyr. Som allerede nevnt; noen ganger er det bare uflaks.

– Det er mye man kan gjøre selv, men ting som varmekabler og polystyren er eksempler på steder hvor mauren trives godt. Selv om man gjør alt etter boka, kan skadedyr fortsatt forekomme, sier Ervik.

LES OGSÅ: – Aldri opplevd så mange rotter

Blir fort personlig

Ifølge skadedyrbekjemperne blir mange kunder overrasket over hvor mye de faktisk kan gjøre selv.

– Selv om vi lever av å leie ut tjenester, vil vi ikke sko oss på problemer som folk selv kan fikse. Vi får utrolig mange spørsmål, og prøver å dele vår kunnskap. For eksempel det at man burde holde vegetasjonen rundt boligen kort, fjerne avfallsfrukt og ha komposten langt unna huset, sier Ervik.

Helt uten jobb står Tønsberg Skadedyrkontroll allikevel ikke. Og når skadedyrene først slår til er jobben deres todelt.

– Jeg vil si jobben består av å være 70 prosent psykolog og 30 prosent skadedyrbekjemper. Kundebehandling og det å vise ydmykhet er viktig. Noen blir hysteriske, og noen er redde for å være i sitt eget hjem, forteller Aasheim.

Innbilte skadedyr forekommer også. Mennesker som insisterer på at de har veggdyr eller lignende i boligen. Som hører lyder og får utslett – og det må jo komme fra lopper og det som verre er?

– Noen ganger er vi på oppdrag uten å finne noen ting, og det kan i visse tilfeller vise seg å være innbilt. Da er det viktig at vi ikke sprøyter gift bare for å sprøyte – det er heller ikke lov. Selv om mange lurer på hvorfor vi ikke bare kan gjøre det og dermed tjene penger på det, sier Ervik.

Drømmen videre

Når vi ser promobildene fra TV2 er det en macho gjeng som kommer gående imot oss.

– Vi er nok ikke så macho som vi ser ut, og det er ikke noe røsking av rotte- eller slangehoder, ler Aasheim.

Det er allikevel nok av mørke kjellere og skadedyr som ligger i skjul. Om serien blir en suksess har gutta planene klare.

– Drømmen er å få til en sesong 2 hvor vi hjelper dem som ikke har økonomien til å rydde opp i skadedyrproblemene selv. Er det alvorlig nok kan det fort hende man må ut med 30-40.000 kroner. Havner det i retten som en eierskiftesak kan det være snakk om millionklassen, sier Ervik

Med litt større budsjetter håper gutta at Norge kan bli mange skadedyr færre – også for dem som sliter med å få endene til å møtes.

– Selv om det kan være en ganske skitten og til tider skummel jobb, vil det alltid være verdt det når vi ser hvor glade folk blir når problemet er løst, sier Aasheim.

Det er ikke rent sjelden champagnen blir åpnet for rottejegerne fra Tønsberg.

Artikkeltags