Høsten er den beste tiden å være ute. Den friske luften og passe kaldt, ikke mange insekter og et fantastisk skue med alle fargene, sier Helge Risnes, importert vestlending til Vestfold som blogger om friluftslivet her i fylket.

Han har akkurat satt seg til rette for en liten pause på en av sine daglige turer, denne gang i de dype skoger i Andebu. Her ved Stusserudvannet på Snappen ikke langt fra Heisetra har han tent bål og koser seg med kjeks og kakao fra termos.

– Behøver ikke være så avansert. Her inne har jeg hatt mange fine kvelder når solen går ned og himmelen blir helt fargesprakende. Jeg kan sitte i timevis å se inn i flammene fra bålet. Da eksisterer ikke så mye annet. Det er deg og naturen. Anbefales! sier 32-åringen, som også ofte tar familien med på tur om høsten.

LES OGSÅ: 10 ting du må vite før høstjakta

– Første bud er å komme seg ut og bruke naturen. Jeg er tilhenger av bål og at det ikke skal være noe stress. Jeg loffer av gårde, sier Risnes, derav bloggnavnet «Friluftsloffer'n».

– Du behøver ikke reise langt, bruk skogen i nærheten av der du bor. Er du usikker på løyper, kan du sjekke nettsiden UT.no som gir deg tusenvis av turforslag. Du kan også laste ned appen, tipser Risnes.

Kobber er tilbake

Trine Lise Jacobsen fra Holmestrand blogger om mammarollen, konerollen, interiør, hus og hjem. Hun ramser opp følgende tips til høstaktiviteter:

– Lag hjemmelaget høstgodt, smaker mye bedre og er litt sunnere enn det du kjøper. Lek i løvet. Lag høsttradisjoner som å ha en spesiell matrett på første høstdag og pynt til høst inne. Høsten er fin tid til å bake, alltid godt å ha noe i fryseren. Arranger spillekvelder med familien, finn fram nye og gamle spill, ha radioen på med svak musikk, tenn levende lys og server hjemmelaget snacks, forslår Jacobsen, som går under bloggnavnet «Fru Jacobsen».

Og hva med interiøret denne høsten? Er det noe vi bare må ha i hus?

– Kundene i dag er opptatt av å skape sin egen stil. Det er ikke slik at du må bytte ut alt innendørs selv om det kommer høstnyheter. Bruk tingene dine på en annen måte sammen med eventuelt en høstnyhet, sier Lisbeth Tverback og Randi Otervik i interiørbutikken Lune Hjem i Tønsberg.

– Kobber, messing og stål er tilbake. Disse metallene er mye brukt i lamper, telyslykter og interiørdetaljer denne høsten og kan fint stå i kombinasjon med marmor og glass, fortsetter interiørdamene.

De nevner flere høstnyheter:

– Plakater med grafiske print av naturelementer som stein, treverk og blader. Puter og pledd skal helst være i ull og matte stoffer. Og fargene som gjelder nå er dyp lilla mot aubergine, kombinert med gråtoner og sort. Grønntoner, blåtoner og korall er også populært, sier Tverback og Otervik.

LES OGSÅ: Advarer mot kraftig vind

Når magen roper ...

For matblogger Maria Villmones Bondeson fra Tønsberg er høsten favorittårstiden.

– Luften ute er frisk uten å være for kald. Samtidig er det sosialt akseptert å være inne. Denne tiden er ideell både for utendørsaktiviteter og innekos, sier Bondeson.

For å holde humøret oppe når mørket senker seg og det blir vanskeligere for enhver å komme opp om morgenen, har hun følgende mattips:

– Spis en ordentlig og energirik frokost som kan gi kroppen et kick. Hjemmelaget granola med yoghurt og frukt eller friske bær, kokt egg og skikkelig god kaffe er min ultimate frokost. Inviter venner på klassisk engelsk «afternoon tea». Lag små smørbrød, en kake og kanskje noen scones med krem og syltetøy. Ta fram finserviset og server te fra en tekanne.

– Og til middag?

– I mørketiden trenger vi generelt mer vitaminer, så bruk dobbelt så mye grønnsaker. Benytt deg av frukt og grønt i sesong, da er de på sitt beste og mest næringsrike. Høsten er høytid for blant annet epler, pærer, gresskar, beter, pastinakk, grønnkål, kålrot og gulrot, sier Bondeson.

For en ekstra piff, foreslår hun mer krydder i maten.

– Kjør på med chili og hvitløk for å kjenne varmen helt inn i margen. I helgene kan du bruke litt lengre tid på matlagingen.

LES OGSÅ: Stilig på Solvang