– Nok er nok. Vi vil ha en fullt ut trygg og anonym garanti som ikke diskriminerer noen. Det stempelet man i dag får fra Nav er ikke verdt noen ting, sier Arne Magnus Berge, gruppeleder for Nøtterøy Venstre.

Han tok i går kontakt med rådmannen på Nøtterøy for å be om en vurdering av muligheten for å kjøpe denne typen tjeneste fra banker eller andre finansieringsinstitusjoner.

Får ikke bolig

Tønsbergs Blad skrev i går om alenepappa Christoffer Røyne, som ikke får leid bolig fordi mange utleiere avviser Nav-garanti. Nav-garanti, også kalt kommunal garanti, er en garanti Nav stiller på vegne av brukere som ikke har råd til depositum når de skal leie leilighet.

LES OGSÅ: Christoffer og Noah (6 mnd) får ikke bolig

Mange utleiere er svært skeptiske til Nav-garantien, både fordi den ikke alltid fullt ut dekker det et depositum er ment å dekke, og fordi utbetalinger fra Nav kan ta veldig lang tid.

Røyne uttalte i går til Tønsbergs Blad at han føler Nav-garantien ødelegger mer enn den hjelper. Venstres Arne Magnus Berge er helt enig.

Ikke sporbar

– Vi mener at utleier ikke har noen rett til eller behov for å vite at leietaker er avhengig av hjelp fra Nav for å klare seg i hverdagen. Utleier trenger ikke vite om det er far, mor, en snill onkel eller kommunen som har stilt opp som garantist. Vi ønsker en ordning der for eksempel en bank kan utstede en garanti som er god nok for markedet, sier Berge.

Nå ønsker han å få svar på hva en slik ordning vil koste for kommunen.

– Så får vi se om regelverket eller økonomien stopper oss. Dersom det viser seg umulig å gjøre noe med dette lokalt, må vi vurdere å løfte saken opp på et høyere nivå, sier Berge.

– Vanskelig sak

Nøtterøy-ordfører Roar Jonstang (H) syns saken er vanskelig.

– Dette er ingen enkel sak, og jeg skal være forsiktig med å uttale meg. Men jeg har stor forståelse for frustrasjonen blant dem som sliter med å komme inn på leiemarkedet. Jeg har imidlertid ikke kompetansen til å si hvordan dette skal løses, sier Jonstang.

Når det gjelder forslaget fra Arne Magnus Berge, sier Jonstang at Venstre-politikeren er velkommen til å ta opp saken i formannskapet.

– Det er formannskapet som eventuelt på bestille en utredning fra administrasjonen, sier Jonstang.

LES OGSÅ: «Ola» fikk nytt hjem til jul

LES OGSÅ: – Jeg hadde jo håpet å få meg en leilighet før jul