Andepasseren

KAMERAKUNSTNER: – Det tok lang tid før jeg falt til ro og klarte å fotografere her på gården. Nå ser jeg motiver hele tiden, på gårdsplassen, ved låven og i buskene rundt hjørnet, sier Dag.

KAMERAKUNSTNER: – Det tok lang tid før jeg falt til ro og klarte å fotografere her på gården. Nå ser jeg motiver hele tiden, på gårdsplassen, ved låven og i buskene rundt hjørnet, sier Dag.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Fotokunstner Dag Alveng stiller ut sine bilder over hele verden. Men han slapper aller best av sammen med endene i Holmestrand.

DEL

Siden 2002 har Dag Alveng hatt bostedsadresse på gården Grønmark i Holmestrand. Her puster den ettertraktede fotokunstneren ut når han ikke lager utstillinger hos sin faste gallerist i New York, eller til museer i Brasil. På Grønmark venter stillheten. Og hvis han er heldig, endene ved dammen.
– På denne tiden av året er det dårlig med ender, men i slutten av mars hender det at det første paret dukker opp, sier Dag engasjert, mens han skuer ut av vinduet på den islagte dammen.
Dette vet han alt om. Siden 2007 har han ført "anderegnskap". I det gråmalte rommet som er i ferd med å bli fotografens nye studio, er regnskapet møysommelig ført på dørkarmen. I sirlige bokstaver, vekslende mellom bly og blekk. "28/3 isen går, 31/3 andepar sett", "30/6 unger!".
– Det er blitt en hobby å følge med på endene, humrer Dag.

Se bilder fra det spennende hjemmet her!

Bygger mørkerom.
Dag og ektefellen Gry Egenes flyttet til Holmestrand da hun arvet familiegården i 2002. Grønmark har vært i Grys familie siden besteforeldrene overtok gården i 1927. Etter flere år med restaurering er hovedhuset i dag en praktbolig.
– Å restaurere en gammel gård er et økonomisk sort hull. Prosjekter som dette har en tendens til å vokse underveis. Men nå er det blitt utrolig fint her, sier Dag.
Som kunstner er Dag mest kjent for sine poetiske sommerlandskaper fra Hvasser og lagdelte multieksponeringer fra New Yorks travle gater. Det skulle ta lang tid før han fikk noe utbytte av å fotografere i Holmestrand.
– Det tok tid å falle til ro her kunstnerisk. Men etter en stund følte jeg at jeg var blitt kjent med stedet og at jeg kunne begynne å fotografere her. Nå er jeg i ferd med å omgjøre ett av rommene i sidehuset til studio og mørkerom i etasjen over, sier Dag.

Motiver på alle kanter.
I tilfelle solen skulle bryte gjennom skydekket for et øyeblikk, eller snøen utenfor kjøkkenvinduet én dag skulle være i perfekte valører av hvit, står Dags enorme trekamera alltid parat. Og fotografen behøver ikke gå langt for å finne motivene, de venter på gårdsplassen, bak låven, ved andedammen eller i buskene rundt hushjørnet.
– Jeg har blitt veldig glad i Grønmark. Det er så behagelig å sitte ved vinduet og kun høre fuglene og stillheten, sier Dag.
Mens Dag nyter roen i Holmestrand jobber assistentene på atelieret i Oslo med å produsere bilder til utstillinger over hele verden. Siste skudd på stammen er en omfattende separatutstilling i São Paulo og Santos i Brasil.
– Å være kunstner innebærer en masse administrasjon. Jeg tilbringer altfor mye av arbeidstiden min med en telefon i hånden eller over et tastatur. Den delen av jobben kan jeg like så gjerne gjøre herfra, sier Dag.

Artikkeltags