Det er mandag morgen på Ekeberg Camping i Oslo. Blankpolerte vogner og biler står tett. Det gjør også parabolantennene. En liten rundtur på området bekrefter mistanken om at det er mer mellom gulv og tak enn senger og skap. Smarte løsninger er campingfolkets spesialitet, så camping trenger helt klart ikke å være en primitiv form for feriering.

– Når alt er rigget til, ser det ut som om vi har vært her lenge. Men så er det bare sjup, sjup, sjup, så er alt pakket og flatt. Både lamper og søppelbøtter, sier Cathrine Tronstad (43) fra Trondheim.

Familien har trukket sørover for å finne sommerværet og synes campingtilværelsen er en fin avveksling fra hyttelivet. Sønnen Casper Tronstad (9) har inntatt ferieposituren med beina høyt tilbakelent i en campingstol.

– Vi får plass til alt vi trenger. Nå har vi med både gummibåt, fire sykler og møbler. Internett har vi også, sier Tor Helge Hansen (49).

Bra, men nøkternt

– Flere ønsker litt komfort og stiller krav som reflekterer dagens levestandard, men stort sett er det nøkternt og lite overdådig fremdeles, sier Oddbjørn Olsen, president i Norsk Caravan Club.

Olsen kjøpte sin første campingvogn i 1987 og har fulgt utviklingen på vogn og utstyr tett. Vognene har fått bedre plass, mens utstyret om bord gjerne skal være både sammenleggbart, smått og lett, forteller han.

Minigrill, vinkjøler, kjøkkenvifte, dørmatte og stekeovn. Bordet blir til seng og TV-skapet skifter i en håndvending plass fra soverom til stue. Det er ikke utstyret det skal stå på.
– Det er blitt veldig mange ting å få tak i, og caravanprodusentene vet hva folk vil ha. Men det er fort gjort å ta med seg for mye. Pakking er en stor utfordring og nærmest en kunst. Du må ofte pakke mange ganger ut og inn for å få den riktige vekta, sier Olsen.

AC og gulvvarme

En som vet hva som finnes og hva som etterspørres, er Konrad Sel, daglig leder for Caravanmessen på Lillestrøm. Messen er Norges største bobil- og caravanmesse.
– Folk er vant med hytte eller båt og ønsker kvalitet, men ikke nødvendigvis det største. Det satses mye på innekomfort som gulvvarme og aircondition, vogner for alle årstider, sier Sel.

Og når neste års modeller presenteres i høst, kan de ivrigste bestille feriefarkosten for sommeren 2011 – tilpasset egne ønsker og behov.

– Det har blitt en trend at mange vil ha sin personlige stil. I samarbeid med produsenter velger de både innredning, stoffer og farger. Eller mer for gutta: felger og dekk, bemerker Sel.

Men ferien kan bli bra selv om utstyret ikke er altfor avansert. Det mest grunnleggende er at man har plass til å sove godt, lage mat, dusje og til oppbevaring. Vogna skal helst være litt romslig og utstyret lett å bruke, forteller Sel.

Bort med akrylen

Cathrine Tronstad er også opptatt av å prege campingvogna med personlig stil, men tar saken i egne hender.

– Vi har byttet ut standardgardinene- og trekkene med mer behagelige og fargerike stoffer. Det var jo en verden av akryl her inne, sier hun.

– Du får vise fram lampen din, da. Den er veldig smart, for den virker ikke, flirer Hansen fra utsiden.

Og i taket over soveromssenga henger det en pyntelampe, hjemmekoselig og matchende med dynetrekket, som ganske sikkert ikke kom med vogna. Tørkede blomster og morsomme klesklyper pynter opp kjøkkenet.

– Når det er camping er det greit å kjøre på med litt farger. Og så er det så morsomt med alle de små tingene. Det blir litt som en dukkestue. Alt er så lite og nusselig, sier Tronstad.