– Det viktigste er hvordan møbelet skal brukes hos deg, sier Cathrine.
I verkstedet sitt i Åsgårdstrand har hun nok å gjøre. Som møbeltapetserer gjennom 10 år har hun erfart at bruk og kast-mentaliteten ikke gjelder.
 
– Folk er flinke til å ta vare på gamle ting. Det er populært å trekke om gamle møbler, forteller hun.

Det er fullstendig lov å utfolde seg kreativt når møblene skal kles på nytt. Selv om møblene er gamle og spesielle, er ikke Cathrine redd for å bryte stilen. Men når det gjelder trender og smak unngår hun for enhver pris å legge føringer på kundenes ønsker.

– Møblene skal passe inn i våre hjem. Det er viktig at du finner ut hvordan for eksempel den gamle lenestolen kan brukes nettopp hjemme hos deg, understreker hun.

– Å trekke om gamle lenestoler er en stor jobb og er vanskelig å gjøre selv. Da er det lettere å trekke om enkle stolseter og spisestuestoler. Man kan ta snarveier, men det er et håndverk og det bør gjøres ordentlig, sier Cathrine.

Fra bunnen

– Mange som gjør det selv legger gjerne bare nytt trekk utenpå stolsetet uten å fjerne trekket under. Man bør fjerne det gamle trekket, og hvis puten på setet er sunket sammen bør man bytte, sier Cathrine.

På arbeidsbordet ligger flere tilfeller av tidligere sammensunkne stolseter. Cathrine har skåret ny skumplast og vatt til setene. Skumplasten og vatten har hun formet og festet med lerret før det nye trekket skal legges på. Lerretet fungerer som understoff og gjør det lettere å gjøre stolen pen når man skal legge på det nye trekket.

Velg etter bruk

I lengden kan det lønne seg å bruke litt penger på stoff.
 
– 800–900 kroner er vanlig pris på slitesterkt stoff, sier Cathrine.
Men trekket til møbelet må bestemmes av bruken. Stolene i sommerhuset eller på hytta trenger ikke like slitesterkt stoff som for eksempel kjøkkenstolene i hjemmet.

Hos Cathrine kan kundene velge i en mengde ulike stoffer. Hun viser fram klassiske, norske stoffer fra Innvik Sellgren og Gudbrandsdalen Ullvarefabrikk.

– Disse varer 15–20 år, man blir lei dem før de blir slitt, sier Cathrine.

Moderne bestemorsstil

Hun vil anbefale ensfarget stoff som varer lenge til sofaer og lenestoler. Ved bruk av ulike pynteputer kan man få forandring.

– Ruter i stoler og sofaer i hytter på fjellet er veldig populært nå. Ellers så har stilstoffene kommet tilbake. Cathrine viser fram stoffprøver som både minner om tapeten og sofaen hjemme hos bestemor.

– Det kommer veldig an på hvordan man setter det sammen, uttrykket blir helt annerledes på moderne møbler, sier Cathrine.
Ellers er brunt, beige og grått en trend som har holdt seg lenge.