Du er ansvarlig for trampolinen

Vær nøye med å fortøye trampolinen din til underlaget. Blir den tatt av vinden, kan du bli holdt erstatningspliktig.

Vær nøye med å fortøye trampolinen din til underlaget. Blir den tatt av vinden, kan du bli holdt erstatningspliktig. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: I vår- og sommermånedene spretter trampolinene fram i mange hager. Men visste du at dersom noen skader seg på trampolinen din, eller den blir tatt av vinden, er det du som kan bli erstatningspliktig?

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Trampoliner er en morsom vår- og sommeraktivitet, og for mange en fin måte for å hoppe av seg noen ekstra kilo.Norges største trampolineselger, JumpKing, anslo for et par år siden at det befant seg cirka 130.000 trampoliner i norske hager, ifølge DinSide.no.

Er du en av disse, eller tenker du på å anskaffe deg en trampoline, må du også ta ansvaret som følger med. Eier har nemlig ansvar både for skader som kan skje de som bruker dem, og for ulykker som følger av at de for eksempel blir tatt av vinden.

Albuebrudd på topp

Albuebrudd er de mest alvorlige trampolineskadene som er registrert, men om man tar salto på trampolinen, er det også fare for alvorlige nakkeskader, skriver Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) på sine nettsider.

Dersom det er sterk vind er det heller ikke uvanlig at trampoliner flyr av sted. Trampoliner som er tatt av vinden kan forårsake store skader på både gjenstander, eiendom og mennesker.

Mange skader kan derimot unngås ved godt vedlikehold av trampolinen og klare regler for hvordan man skal opptre.

LES OGSÅ: Vinden skaper kaos

Foreldre, boligsameier, velforeninger, barnehager og andre som setter opp trampoliner, har ansvaret for vedlikehold av disse trampolinene.

Du kan bli erstatningspliktig

De som setter opp trampolinen kan også bli holdt erstatningspliktige dersom det skjer en ulykke der deres trampoline er involvert.

– De har ansvaret for at trampolinene er montert etter bruksanvisning, at de får en trygg plassering på et ufarlig underlag og at bruken skjer i samsvar med brukerveiledningen. Dette gjelder uavhengig av om trampolinen plasseres på privat eller offentlig grunn, heter det seg på DSB's nettsider.

LES OGSÅ: Salto er farligst
 

Dette må du passe på:

■ Les bruksanvisningen før montering og monter i henhold til denne

■ Kontakt forhandleren hvis du er i tvil om hvordan bruksanvisningen skal forstås

■ Sjekk og test trampolinen etter montering. Sørg for at stropper, fester og kantpute er forsvarlig montert

■ Ha god plass over og rundt trampolinen og sørg for å plassere den på et plant underlag, helst med noe støtdempende effekt.

■ Fest trampolinen til underlaget hvis det er fare for at vinden kan ta tak i den

■ Voksne bør vurdere ferdighet og følge med når barn hopper

■ Definer klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. Det ideelle er kun én. Vær oppmerksom på at faren for skader øker med økende antall personer på trampolinen samtidig og særlig ved ulik vekt mellom deltakerne

■ For å forhindre at barn bruker trampolinen når voksne ikke er til stede, bør den dekkes til med en presenning når den ikke er i bruk

■ Husk ettersyn og vedlikehold av trampolinen. Sjekk fjærer, kantpute etc. før bruk

■ Unngå å hoppe på trampolinen når den er våt

■ Vær oppmerksom på at salto på trampoline, kan medføre en stor risiko for alvorlige nakkeskader

■ Bruk av sikkerhetsnett må vurderes av den enkelte ut ifra alder på barna, plassering av trampolinen og motoriske ferdigheter

Artikkeltags