Må selge huset etter grankrangel

Marina Enoksen og hennes mann har kjempet i fire år for å bevare grana i bakgrunnen. Kampen har kostet over en halv million kroner etter at ekteparet har tapt i tre rettsinstanser. Nå må de selge huset, og vil prøve å ta saken opp i Strasbourg.

Marina Enoksen og hennes mann har kjempet i fire år for å bevare grana i bakgrunnen. Kampen har kostet over en halv million kroner etter at ekteparet har tapt i tre rettsinstanser. Nå må de selge huset, og vil prøve å ta saken opp i Strasbourg. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

SANDEFJORD: Kampen for grantreet har kostet trebarnsfamilien Enoksen så mye penger, at de ikke har råd til å bo i huset lengre.

DEL

De har riktignok tapt i Forliksråd, tingrett og lagmannsrett i tillegg til at Høyesterett ikke ville behandle saken, men ekteparet Marina og Haakon Enoksen akter ikke å gi seg.

Tar treet til Strasbourg

Nå ønsker de saken om grana i Solveien ført for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Vi har brukt over en halv million kroner på dette. De pengene er tapt. Dette er penger vi har lånt av slekt og venner som forstår saken, forteller Marina Enoksen til Sandefjords Blad.

Stridens kjerne er et 14 meter høyt grantre som står på eiendommen til sameiet Enoksen i Solveien. Naboen Alice Løvaas krever treet fjernet fordi det er skjemmende og hemmer utsikten mot fjorden. I tillegg mener hun treet skjermer unødig for solen.

Det har hun fått medhold for i retten – selv om hun har stor utsikt mot indre del av fjorden og ut over Hegnafeltet.

LES OGSÅ: Naboen: – Bare fint om de flytter

– Tar ikke sol

Marina og Haakon Enoksen avviser bestemt at treet tar sol.

– Det er vår eiendom treet skygger på, ikke hennes. Treet står 28 meter fra huset hennes, og langt nedenfor eiendommen. Jeg kan ikke forstå hvorfor dette skal være et problem. Det er bare for å plage andre, mener Marina Enoksen.

Da saken var oppe i forliksrådet, fikk ikke ekteparet medhold. Det mener de skyldes at forliksrådet bevisst så bort ifra opplysninger som Løvaas skal ha gitt i en annen tvistesak med en annen nabo i området. Også denne saken handler om et tre.

På grunn av dette har ekteparet anmeldt medlemmene i forliksrådet til politiet for å ha oppfordret til falsk forklaring. Denne saken ble henlagt da påtalemyndigheten ikke fant at det var noen rimelig grunn til å tro at det forelå noe straffbart forhold fra medlemmene i Forliksrådet.

LES OGSÅ: Denne grana har kostet eierne 250.000 – nå er de dømt til å felle den

– Treet binder jorden

I tingrettens dom står det at selv om Løvaas har god utsikt mot Kilen, hindrer treet utsikten mot fjorden og at akkurat dette er en særlig ulempe. Det skjønner ikke ekteparet som har skrevet flere ganger til Høyesterett for å få saken opptatt der.

Foreløpig uten resultat.

Nå har de mottatt en begjæring i tingretten om tvangshogst av treet, og har svart med begjæring om midlertidig forføyelse, det vil si at treet får stå inntil videre.

– Treet er viktig for oss. Eiendommen er bratt, og vi trenger treet for å binde jorden. Det er hjemmet vårt vi snakker om. Derfor har vi kjempet og kjempet, men nå har vi ikke penger til mer. Derfor må vi selge fordi loven hele tiden manipuleres, sier de.

Artikkeltags