Trond Bjørnar Kristensen jobbet med spilleautomater i Oslo.

– Da det ble forbudt med automatene, mistet jeg jobben. Det var jo i grunnen ganske trist med alle dem som spilte bort pengene sine, syntes jeg. Så da jeg skulle finne meg en ny jobb, bestemte jeg meg for å jobbe med noe helt annet. Noe folk har lyst til å bruke pengene sine på, sier Kristensen.

Lager møbler for alle

Han fikk jobb som trebåtbygger, og siden møbelsnekker på Barkåker. Bare dager før han fikk svennebrevet som møbelsnekker, åpnet han eget møbelsnekkerfirma i Holmestrand.

Siden har han laget vakre, kule og funksjonelle møbler til kirker, offentlig bygg og mange private hjem. Lørdag åpnet Holmestrand bibliotek, og flere hadde tårer i øynene. Siden har ikke folk i byen sluttet å snakke om bokhyllene med sittenisjer, havhestbokhyllen til å klatre på for ungene og det store bordet i eik som skal samle folk til samtale og diskusjon. Alt nennsomt snekret av Trond Bjørnar Kristensen.

Bildeserie

Se bildene av biblioteket

 

– Det er stadig flere, også privatpersoner, som ser at det kan være en god idé å få laget noe som passer akkurat, og som bruker penger på å få mest mulig ut av plassen sin. Her i bibllioteket er det veldig godt å ha laget noe som skal sees og brukes av så mange. Og det var gøy å se at folk allerede under åpningen tok møblene i bruk. Ungene klatret, folk samlet seg rundt borgerbordet og mange trakk seg tilbake og slo seg ned med en bok eller en kaffe, sier han.

LES OGSÅ: Her kan det bli 57 nye boliger (+)

Interiørarkitekten fikk flying start

Akkurat slik møbelsnekkeren hadde håpet på. Og akkurat slik interiørarkitekten fra Tønsberg hadde planlagt og tegnet. Mette Heimtun har jobbet hos Kristiansen og Bernhard i 15 år. Da hun vant muligheten til å tegne interiøret i Holmestrand bibliotek, hadde hun akkurat startet sitt eget firma; Mhint Arkitektur.

 

– Dette ble en flying start. De første gangene jeg skulle møte biblioteksjef Berit Borgen, kom jeg litt ekstra tidlig. Det var januar og februar. Holmestrand er aldri vakrere enn ved soloppgang, når morgendisen letter. Morgenlyset ble inspirasjon til fargene, og jeg kaller prosjektet Twilight, sier Heimtun.

Hun har også latt seg inspirere av det bratte fjellet i vest og fjorden mot øst.  Biblioteket ligger midt mellom det blå og det grå. Hele vestveggen er kledd med mørkegrå hyller, der folk kan slå seg ned i den brede vinduskarmen. Tanken er at sitteplassene er hyller i fjellveggen, mens noen av de skråstilte vangene skal symbolisere sprekkene i fjellet. Heimtun har laget hele prosjektplanen for biblioteket – også de ferdigkjøpte møblene og all belysning.

 

LES OGSÅ: Atle Almås kjøpte bryggerhusene for 1,8 millioner over takst: – Jeg gjør dem om til boliger (+)

Ute og inne

Utenfor det nye bygget er det laget et helt nytt torg på Dr. Graaruds plass. Torget har skulpturer, storsjakk, småsjakk, balanseleker, blomsterbed, sitteplasser til kafeen og en fontene. Den er allerede er en suksess blant barn, voksne og eldre. Arkitektene i KMS arkitekter har tegnet både plassen og biblioteket. En glassfasade i to etasjer som strekker seg langs hele nordveggen, sikrer at byliv og livet på biblioteket henger godt sammen.

Trond Bjørnar Kristensen sitter ved enden av det såkalte borgerbordet. Bordet er fiskebeinsmønstret og står langs glassveggen. Utsikten ut i byen og ned mot havna skaper liv.

– Dette er laget av et eiketre fra Holmestrand. Hentet fra Hvalberg gård og sag her i byen. Det hadde tørket lenge, men jeg lot det tørke enda mer før jeg bygde det, sier han.

Fiskebeinsmønsteret er hentet fra gulvene i Backergården – bygget fra 1806 der biblioteket har holdt til i over 50 år. Huset ble bygget at Backerfamilien, med barnebarna Agathe Backer Grøndahl og Harriet Backer som de mest kjente navnene.

– Dette bordet forteller litt om Backergårdens borgerlighet. Treverket forteller historien om trelastbyen. Ideen hadde Berit Borgen, inspirert av borgerbordet i Underhuset i England. Her skal folk kunne diskuterer – også høylytt. Det skal være et inkluderende bord, sier Mette Heimtun.

Barna kom til byen igjen

Både snekkeren og arkitekten er glade for at den nye storstua er tatt godt imot av folk i byen.

– Det ble så bra, og det er så fantastisk at det allerede blir brukt akkurat som jeg tenkte, sier Heimtun.

Biblioteksjef Berit Borgen kan også puste lettet ut. Hun har ledet hele prosessen, og ser at møbler, farger, rom og tilgjengelighet gjør at folk allerede bruker biblioteket helt annerledes.

– Det er bare smil og lovord overalt. Mandag var den første hverdagen vår, og det var helt fullt. Jeg har jo trodd at det ikke bodde barn og unge under fjellet, for de har vi ikke sett i Backergården. Men nå er de her. De leser, spiller, snakker og bruker biblioteket. Barna leker på Havhesten og tenåringene har spurt pent om det er lov å sitte både her og der. Og det er det selvsagt. Snart er all teknologien på plass her også, da blir det enda bedre å bruke for alle besøkende, sier Borgen.