TØNSBERG: Eiendommen i Nedre Langgate 48 ble oppført som bolig av skipsreder Anton von der Lippe i 1925. Boligen er brukt som næringslokaler i mange år, men nå skal den igjen bli privatbolig.

God avslutning på året

Eiendomsmegler Jørgen Erland Pettersson sto for salget.

– Vi solgte den på nyttårsaften, og det var en god avslutning på et bra år for oss og for boligmarkedet, sier han.

Prisantydningen var 15 millioner kroner, og salgssummen skal ha vært i nærheten av denne.

Eiendommen er nylig omregulert til bolig, og det er det den er solgt som. Hvem som skal flytte inn er foreløpig ikke kjent.

Pusset opp i tre år

Selgeren av boligen er Asbjørn Abrahamsens AC Nor. Han har hatt kontorer i bygget en stund, men syntes det var for ille at ingen skulle bo i en villa av denne typen.

– Vi er opptatt av at det skal bli flere boliger i sentrum, og da kan ikke vi bruke en av de fineste villaene i byen til kontor, sier han.

Fem peiser og bar

Han brukte tre år på å pusse opp huset, og har lagt vekt på å beholde gamle detaljer og tilbakeføre den originale romdelingen.

– Vi fant gamle brev, søknader og hustegninger i Tønsberg kommunes arkiver. Masse gammel historie som var nyttig og moro med tanke på oppussingen, fortalte Abrahamsen da huset ble lagt ut for salg på sensommeren i fjor.

Huset har et boligareal på 585 kvadratmeter fordelt på to etasjer, pluss kjelleren med en skipssalong. Det er parkeringsplass til tolv biler, tre stuer, seks soverom, fem peiser, bar og to kjøkken.

Bygget av reder

Arnstein Arneberg er en av Norges mest anerkjente arkitekter. Oslo rådhus, Skaugum, Midtåsen i Sandefjord og Vikingskipshuset på Bygdøy er alle tegnet av ham.

Boligen var et bestillingsverk av skipsreder Anton von der Lippe (1886-1961). Han var sentral i Vestfolds næringsliv, med hvalfangst og som medeier i Kaldnes mekaniske verksted. Han satt også i flere av styrene i Jahres Kosmos-selskaper og i Norges Rederiforbund.