Gå til sidens hovedinnhold

Tror ikke barn lærer å vaske hjemme

Artikkelen er over 5 år gammel

Over halvparten tviler på at dagens barn lærer om renhold mens de bor hjemme. Ekspertene råder foreldre til å starte opplæringen allerede i spedbarnsalder.

Det går fram i artikkel Newswire har skrevet for vaskebyrået ISS.

– Vi som foreldre er med på å skape fremtidige ektemenn, koner og samboere. Alle setter pris på en partner som vet hva man skal gjøre og kan bidra. Det får vi ikke dersom vi gjør alt for barna våre,

Det sier firebarnsmor og pedagog Inger-Lise Køltzow, kjent for boken Tiden med barn, til Newswire.

Slik venner du babyen til husarbeid

Hun mener opplæringen bør starte allerede i spedbarnsalder.

– Gjør litt husarbeid hver dag mens babyen ser at du gjør det. Da venner barnet seg til at det skjer ting som ikke handler om det. Fra de er ett år bør de få være med på husarbeidet, for eksempel ved å vaske av bordet der de har spist. De lærer at ting skal gjøres og at de er en del av det, sier pedagogen.

Når barna blir eldre og kanskje ikke synes husarbeid er like spennende, kan man forberede dem på vaskedag et par dager i forveien.

– Da får de gjort avtaler med venner og er mentalt forberedt på at ting skal skje, sier Køltzow.

Ekspertene mener husarbeid kan gjøres til en felles hyggestund sammen med familien, i stedet for å være et ork. Asbjørn Aase er fagkonsulent for renhold i ISS, som sysselsetter 5.500 renholdere i Norge.

LES OGSÅ: Susanne og Anders fjernet veggen på garasjen og fikk safaricamp (+)

Vanlige vaskefeil

Han råder foreldrene til å la barna gjøre den delen av husarbeidet de synes er gøy. Samtidig minner han om at feil vasketeknikk ofte blir overført til barna, som fortsetter i samme spor.

– Den typiske uvanen er å bruke altfor mye vann og altfor mye kjemikalier. Da tar du egentlig mye av skitten som ligger der og klistrer den utover gulvet. Bruk tørrmopp i stedet. Tørre metoder til fjerning av tørt smuss fungerer helt fantastisk. Flekker fjernes med en fuktig klut, helst av mikrofiber, sier Aase.

Han mener barna bør lære mest mulig om husarbeid før de forlater redet: Å vaske og stryke klær i 10-årsalderen, og i 11-årsalderen lære om vaskemidler og metoder, litt avhengig av individuell modenhet.

LES OGSÅ: De ti dyreste eiendommene i 2015

Lær dem at det handler om felles ansvar

Ukelønn for husarbeid er pedagog Køltzov ikke tilhenger av.

– Å holde huset rent er et felles ansvar. Å gi lønn for dette skaper mange muligheter for konflikter. Det er helt naturlig at barna skal være med å hjelpe, men jeg mener de ikke skal ha lønn for det. De skal ha penger fordi og fra de er i den alderen at de trenger det, mener Køltzow.

At barna må vaske rommet sitt alene, trenger ikke være et krav, ifølge pedagogen.

– Da dytter vi dem bort og gir dem ansvar for sitt. Det er mye bedre å ta dem med i fellesskapet og gjøre ting med dem, som å vaske badet, kjøkkenet eller barnerommet sammen, sier Inger-Lise Køltzow.

I en undersøkelse gjort av YouGov for ISS, hevder 68 prosent av de spurte foreldrene at barna deres deltar i rengjøringen hjemme minst én gang i måneden. Det tror ikke Køltzow på. Hun viser til at Statistisk sentralbyrå har undersøkt det samme, og fikk til svar at kun 46 prosent av barn mellom 9 og 15 år hjelper til med husarbeidet.

Kommentarer til denne saken