Gå til sidens hovedinnhold

- Folk har for mye skrot på kjøkkenbenken

Artikkelen er over 6 år gammel

Stjernekokk Tom Victor Gausdal gir deg tipsene til hva du egentlig trenger av utstyr på kjøkkenet.

Kikker du i Ola Nordmanns kjøkkenskap og -skuffer finner du fort ut at de aller fleste kjøkkenmaskiner og redskap ligger der som støvsamlere.

Likevel er vi nordmenn veldig begeistret for de trendy kjøkkenbutikkene. Når vi skal kjøpe en gave til noen som har alt, og dem blir det stadig flere av, tar vi gjerne en tur innom en kjøkkenutstyrsbutikk. Da baller det fort på seg.

Det finnes jo så mange smarte spesialredskaper. Elektrisk potetskreller, eggseparator og pizzaklipper er alle populære nyvinninger.

Du finner faktisk mer enn 30 ulike kniver med forskjellige bruksområder. Nytten er kanskje begrenset, men gleden desto større?
 

Cleanspace

Men er det virkelig slik at redskapet gjør mester? Er det riktig å applaudere kjøkkenmaskinen, kniven eller ovnen når et bedre måltid er inntatt hos en venn eller ute på en restaurant?

God mat har blitt laget fra før Jesus tid, mens de fancy «må ha»-redskapene har først dukket opp de siste hundre årene.

Vi besøkte mesterkokk Tom Victor Gausdals firemannsbolig på Røa i Oslo. Der lærte vi at den gode maten skapes med helt enkle redskaper.
Gausdal drev i mange år med catering, og har derfor jobbet i utallige private kjøkken.

– 99 prosent av hjemmene jeg har besøkt har altfor mye skrot på kjøkkenbenken. Det er unødvendig med så mange uromomenter. Nips, tørkeruller, blader, maskiner og andre ting som ikke hører hjemme der, må ryddes bort. De tar opp plassen du skal bruke i matforberedelsene. Du skal starte på «scratch», hver gang, sier Gausdal.

 Bare et lite hjørne av hans egen kjøkkenbenk besudles av en bukett roser og noen lys.
 

Ujålete

Man trenger ikke et stort kjøkken å arbeide på, bare man tenker praktisk. På Strand Restaurant, hvor Gausdal i dag er kjøkkensjef, har kokkene bare en kvadratmeter hver å jobbe på.

– Det er lurt å ha alle tingene man trenger i nærheten. Skjærefjøl, salt, pepper og olje. Tre skritt bort, øverst i skapet eller rundt et hjørne blir fort en upraktisk måte å jobbe på, sier han.

– Dessuten er det mye lettere å holde et lite kjøkken rent og ryddig.
Gausdal finner fram sleiv, stekespade, visp og stavmikser, gryter, kniver, potetskreller og en bambusfjøl. Tingene er basisutstyr som du trenger når du skal lage et godt måltid. Utstyret ligner mye av det vi brukte på skolekjøkkenet og alt ser velbrukt ut.

– Steamovn har vi på Strand Restaurant. Slikt utstyr blir jåleri på et hjemmekjøkken. Da må du i så fall dampe veldig mye i hverdagen om det skal være et poeng, sier han. Gassbluss er heller ikke noe for Gausdals kjøkken.
 

– Det er mye og knotete vedlikehold, og plutselig har du gått tom for gass, sier han.

Kniver trenger man heller ikke et helt arsenal av.
– To kniver, en liten grønnsakskniv og en mellomstor kappekniv er det du trenger. Hvis du ikke fileterer fisk eller bener ut kjøtt, er det ikke nødvendig med noen spesialkniver, sier han, og tilføyer:
– Du trenger ikke en fileteringskniv for å kappe en Salma-loin.
 

Barnevennlig og butt

Mange som har lest Gausdals idylliske familiekokebøker blir fristet til å prøve ut oppskriftene hans for å oppleve harmonien ved å lage mat sammen med barna. Disse prosjektene fører ofte bare til frustrasjon og skuffelse. Gris, rot og kjefting er ofte resultatet. Men dette handler ifølge Gausdal bare om øvelse og tålmodighet.

– Det kan være lurt å lage noe som barna synes er gøy å lage. Pasta er et eksempel på barns favoritt når de skal kokkelere, sier Gausdal.
Han mener det er viktig at barn får lov å prøve seg.

– Varsomhet og respekt for kniven er en viktig leksjon, sier Gausdal.
Han forteller at det finnes kniver spesielt laget for barn. Knivene er skarpe og gode å skjære med, men er butte og barnevennlige i tuppen.


For tiden jobber Gausdal med et bokprosjekt rettet mot lærlinger og hobbykokker. Boken tar for seg viktigheten av hygiene, hvordan et kjøkken bør være organisert samt diverse mattips og smarte triks.

– Lumske bakterier fra kylling for eksempel, kan smitte hele kjøkkenet om ikke vi tar renslighet på alvor. Folk tenker ikke over at det bør være en selvfølge å vaske hender og fjøl når man jobber vekselvis med kylling og grønnsaker, sier han.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.