Midtvinters jobber Anne Marit Skovly med innendørs hagearbeid. Da skifter hun ut spade og arbeidshansker med blyant og papir.

– Februar er en utmerket tid for planlegging, enten du har hage eller en liten balkong, sier hageentusiast Anne Marit Skovly fra Hvaler.

Forrige uke freste hun over fjorden for å så hageinspirasjon i vinterkulda. Hageselskapet Nøtterøy og Tønsberg sto for invitasjonen.

– Grip mulighetene og bruk det du har, der du bor, oppfordrer Østfoldingen.

Hun er opptatt av gjenbruk og rimelige- og alternative løsninger.

Enkelt og billig

– Det gjelder å komme utenom så høye kostnader og maksimere den plassen du har, sier hun, og drar fram redskapskassa med melkekartonger, drueesker, flasker, avispapir og en gammel langpanne. Alt sammen anbefaler hun i «så-prosessen»

– Jeg slår et slag for de gamle stekeovnsplatene. De er store, robuste, knekker ikke i hjørnene og på en plate får du plass til mange små spirende potter. Du finner dem på gjenvinningsstasjoner eller loppemarkeder. Enkelt, greit og billig, sier hun.

Les også: Gården forsvant i dramatisk brann. Nå vil de bygge 50 nye boliger i skogen

Økologisk gjestehage

Selv pusler Anne Marit med «Hvaler Gjestehage» året rundt. Hun holder kurs og foredrag, tegner og utarbeider hager og jobber med Geodome drivhus.
Besøkshagen på 3,5 mål er en inspirasjons- og demonstrasjonshage som forsyner Anne Marit med glede og grønnsaker. De som kommer på besøk lærer om økologisk kretsløp og hagebruk, lure løsninger og får inspirasjon av den dyktige hageeieren.

Hagen er full av kreative prosjekter, med helt uvanlige løsninger som hun gjerne viser fram.

Les også: Merethe og Per Gunnar bygget om kald kirke til en fantastisk familiebolig

En koffert med jord

Anne Marits dyrkingstips

■ Sol minst 7 timer per dag

■ Sett pallekarmen på gresset etter at gresstorva er snudd

■ Pallekarm på asfalt eller heller går fint, men kun til planter uten dype røtter

■ Stor pallekarm fåesbrukte på byggsentre, måler 1.20x0,80 og inneholder 345 liter. Du trenger 7 50 liters sekker (5 med plantejord og 2 med stallgjødsel)

■ Har du flere pallebedbenytt grus eller bark i gangene

■ Start å så når jorden holder 5 grader

■ Hold avlingen fuktig

■ Ikke dyrk samme grønnsaker år etter år i samme karm

■ Lær av andres erfaring!

– Jeg jobber med hagen året rundt, om vinteren har jeg god tid til å legge nye planer for sesongen. I februar er det såtid. Jeg begynner med chili og paprika, det er planter som trenger god tid og mye varme. Så går det slag i slag imot sommeren, sier hun.

Foreløpig spirer det innendørs, men om noen måneder, når alle grønnsaker, urter og sommerblomster er klare for det, flytter noen ut i drivhuset og andre ut i det fri. Der står det pallekarmer, potter, bed og grønne møbler og venter på dem.

– Kanskje du har en gammel fin lærkoffert, som er altfor tung til å bruke på reise. Eller en kommode som likevel skal kastes. Fyll det med jord og blomster. Det er plass til mye i de skuffene der, oppfordrer hun.

Når hun sår bruker hun melkekartonger og papirpotter laget av avispapir. Druebokser og plastflasker uten bunn, fungerer fint som minidrivhus, de beskytter mot skadedyr, holder på fuktighet og gir plantene noen ekstra plussgrader. 

Bygg i høyden

Hun liker å ha det gøy i hagen og leker seg med fantasifulle løsninger.

Har du ikke så mye plass å boltre deg på, kan du dyrke i høyden. En hengende skoholder, eller stående europaller fylt med jord og planter, er kule løsninger på liten plass.

De spiselige plantene kan være vel så dekorative som sommerblomster. Med en blomsterkasse, fiskekasse eller vinkasse fylt med urter festet på utsiden av kjøkkenvinduet er matlagingen reddet.  

– Vi har så fint klima i Øst- og Vestfold, så det er bare å gripe mulighetene. Planlegger du godt kan du lage deg en grønn sommer uten store kostnader.