(Siste)

1. Velg maling eller tapet som tåler litt

Veggene på barnerommet kan bli utsatt for litt røff behandling. Derfor bør de tåle litt ekstra. Fargestifter setter merker, og søl og flekker på veggene er ikke et uvanlig syn.

Derfor bør malingen eller tapetet du velger tåle slitasje og vasking. Det finnes egne slitesterke malinger beregnet for ekstra utsatte steder, og det samme gjelder for tapet.

2. Bruk farger!

Det første fargetipset er enkelt og greit: Bruk farger! De aller, aller fleste barn liker farger – og de stimuleres av det. Ikke la barnerommet forbli hvitt bare fordi vi voksne er litt mer forsiktige når det kommer til bruk av farger og mønstre.

3. Velg farge og mønster sammen med barnet

Det andre fargetipset går på hvem som bør bestemme fargene i rommet. Og akkurat som deg og meg, synes barn det er behagelig å omgi seg med farger og mønster de selv liker. Derfor bør du la dem være med å bestemme når veggene skal pusses opp.

Ikke vær redd for at de skal gå lei – å skifte farge eller tapet er ingen stor eller dyr jobb. Så om poden digger oransje, eller tulla er over gjennomsnittet interessert i dyr – ja, så la det vises!

4. Tenk på mengde og nyanse

Selv om barnet skal få lov til å være med å bestemme, er det ikke dermed sagt at du ukritisk bør kjøre på med fire knall rosa vegger, melder ifi.no.

Det skal også være et sted for avslapning og ro, og kanskje holder det å male med en mer dempet utgave av favorittfargen, eller sette opp et roligere tapet ispedd fargene eller motivene minstemann liker best.

Saken fortsetter under bildet.

5. Vit at det finnes mer enn blått og rosa

Ikke gå automatisk inn i de blå og rosa boksene. Det er flott for dem som liker det, og da er det selvsagt bare å kjøre på, men husk at det er ikke alle jenter som har rosa som sin favoritt, ei heller har alle gutter blått øverst på lista.

Derfor kan det være lurt å tenke litt utenfor de tradisjonelle «kjønnsfargene». Det finnes jo så mange andre farger å velge mellom også!

6. Våg å eksperimentere

Er det ett sted i boligen du kan gå litt utenfor komfortsonen, er det på barnerommet. La gjerne barna være med på moroa, og bruk maling og sjablonger, eller bare fri fantasi, til å sette et ekstra personlig preg på rommet. (ANB)