(Siste)

Utseendemessig kan de være ganske like. Både parkett og laminat fås i et bredt utvalg formater, farger, mønstringer, kvaliteter og stiler. Så når du skal velge, må du vurdere forskjeller og hva du ønsker.

– Budsjett, rehabilitering eller nybygg, type rom og hvordan skal det brukes, er også spørsmål du bør tenke gjennom, sier Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo.

Skal det være gulv til stue og kjøkken, vil han anbefale forskjellige løsninger til en familie på fire med hund, enn til to voksne på sokkelesten.

Har du hund og barn, er det ingenting som slår et kvalitetslaminat, ifølge Johansen. Det er slitesterkt, lett å vedlikeholde, og det holder seg pent i mange år.

Saken fortsetter under bildet.

Lise Engebretsen fra RBI Gulv er enig.

– Laminat er også fint og flott å se på, sier hun, og kommenterer at de beste laminatene i dag kan det være vanskelig å skille fra parkett når de er ferdig lagt. De har overflatedekor med strukturer som ser ut som ekte tre.

Begge er enige om at laminat er det gulvet som er mest robust. De er også enig om at parkettens store fortrinn er at det er ekte tre.

– Parketten er unik, ingen plank er lik. Ingen har lik dekor. Parkett er varmt og lunt å gå på, sier Johansen til ifi.no.

– Et trent øye ser forskjell, og det er noe spesielt med følelsen av tre. Du vet at det er ekte, sier Engebretsen.

De to ekspertene er enige om at hva du velger også er en følelsessak.

Johansen mener at et gulv skal holde i 12-15 år uten at du trenger å gjøre store grep. Laminat av god kvalitet holder en generasjon. Parkett må pleies noe mer for å holde seg pent.

Parkett leveres med flere typer overflatebehandlinger. Mest slitesterkt er lakkert parkett. I dag går det mest av matte lakker, de ser nærmest oljet ut. Slitestyrken på lakkene er så gode at de ikke trenger å etterlakkeres.

Parkett behandlet med voksolje eller olje krever noe mer vedlikehold for å holde seg pent.

Saken fortsetter under bildet.

– Men følges anvisningen, så har du fint gulv lenge. Problemet er at folk ofte venter for lenge, sier Leif Johansen.

En fordel med parkett er at det kan slipes, vær bare obs på at da ødelegges det opprinnelige utseendet med kanter, farge og preging av overflaten.

Både parkett og laminat kan legges med gulvvarme.

– Under laminatgulv kan det være en fordel med gulvvarme, for det er et litt kaldt materiale, sier Lise Engebretsen.

Et annet viktig poeng er underlaget, enten det er parkett eller laminat som blir løsningen.

– Det er viktig med riktig type underlag, sier Engebretsen.

– Ikke spar på underlaget, det blir feil. Type og kvalitet er avgjørende for gangkomfort, lydisolering og isoleringsevne, sier Johansen.

Et underlag av god kvalitet holder seg lenger. Dersom du opplever at naboen over har blitt mer bråkete enn før, kan det rett og slett skyldes at underlaget i gulvet er utslitt. (ANB)