(Siste)

Interiørtendensene går mot større variasjon i stiluttrykk og mer personlige løsninger. Leverandørene melder om større bredde i det som etterspørres, og flere vil ha noe som er spesielt.

– Det er mer av individet som skal fram. Når noen sier «se hva jeg fant», er det ikke lenger spørsmål om hvor du fant det, for så å løpe og kjøpe maken. Nei, nå skal du ut og finne noe annet, som er «ditt», forteller Kristian Halvorsen hos Green Apple.

Tale Henningsen hos Fargerike er enig, og tror vi mer og mer vil finne vår egen retning, også innenfor allerede etablerte stiler.

– Den skandinaviske stilen vil fortsatt holde seg, men med ulike personlige tilpasninger. Vi vil leke oss mer med farger, møblere alle flater mer og velge gulv med tydelig karakter, tror hun.

Når det gjelder endringer i folks fargepreferanser, går utviklingen i to retninger: lyst og mørkt. Fargene som brukes på vegger og andre store flater er i hovedsak dempede, nærmest med et gråaktig slør. Det nye er at flere er mer bevisst materialets betydning for opplevelsen av farge.

Saken fortsetter under bildet.

– Variasjon i tekstur og taktilitet er vesentlig for å skape ønsket uttrykk og atmosfære i et interiør, forklarer Anette Bolme hos interiørhuset Intag.

Alle snakker om nye farger, men grått er på ingen måte ute. Forskjellen er at tonene blir varmere og går mer mot rosa. Det er også bred enighet om at blått og aquafargene vil være populære lenge.

Gultoner er på full fart oppover trendlisten, og støvete rosa vokser fortsatt. Blant de røde fargene er det terrakotta de fleste har tro på.

Lilla er en farge som ligger og lurer, og er et spennende følge sammen med de nye okergule nyansene.

– Den fargen som virkelig har slått rot som ny hovedfarge er blått. Jeg tror også på grønt som en ny nøytral, sier Lene Høiseth i Happy Homes til ifi.no.

Når det gjelder tapet er det en dreining mot tapeter med mørk bakgrunn, i motsetning til før da det «alltid» var de lyse som var bestselgerne.

Virkemidlene for å få et lunt og varmt interiør er tepper, tapet med taktil overflate, matte malinger og gulv med karakter.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi vil ha noe å ta og føle på. Mange starter med litt farge, så blir de bevisst på tekstur, og så kommer tekstilene, sier Birgit Torkildsby hos Borge.

Alle er enig om at tekstilene er tilbake i interiørmoten etter mange gardinløse år. Og det nye er et stort utvalg i doble bredder.

Leverandørene merker også økt etterspørsel etter tepper.

– Tepper gir den ekstra følelsen, og bidrar til en relativt maksimalistisk helhet. Tekstur er viktig, spesielt i lyse interiør for å få nok trøkk, sier Anette Bolme.

Teppetrenden bekreftes av Torhild Rustenberg hos InHouse Group.

– Særlig tepper med eksklusivt utseende, viskosetepper og liknende, er populære, sier hun. (ANB)