(Siste)

Det er ingen regler som sier hvilken farge gulvlistene i et rom skal ha. I prinsippet står du helt fritt til å velge selv. Men er du usikker, kan det være nyttig med noen generelle råd.

I dag er hvite lister ofte standarden. Men det er nok mer av vane enn et bevisst valg vi gjør. For gulvlisten trenger ikke nødvendigvis å være hvit, spesielt nå som flere bruker mer farger på veggene.

Tenk heller på hva du ønsker at listene gjør med rommet. En hvit list kan blant annet bli veldig synlig mot en mørk vegg, og kan da brukes om du ønsker å framheve listverket.

Har du bestemt deg for hvite lister, dukker et nytt spørsmål opp: klassisk hvit eller eggehvitt/bomull? Ifølge interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen bør du tenke på hva hvitfargene settes sammen med.

Saken fortsetter under bildet.

– Mot varme og mørke farger ser bomull og eggehvitt hvit ut. Mens mot lyse, rene og kjølige toner er nok klassisk hvitt å foretrekke. Mot slike farger vil bomull og eggehvitt se gul ut, forklarer han.

Gjetmundsen mener at det viktigste vi kan gjøre er å ikke blande ulike hvitfarger.

Ønsker du å markere gulvlisten, men ikke like «hardt» som med en kontrastfarge eller hvitfarge, kan du leke deg med glans. Mot dagens matte vegger kan listene males blanke for å skape mer liv i interiøret.

Om listene har samme farge som veggen, kan en annen glansgrad skape den kontrasten du ikke får i fargevalget.

Ønsker du ikke å framheve listene spesielt, kan du male dem i en farge som følger veggfargen eller fargen på gulvet. Dette gir et roligere uttrykk, og listene blir som en forlengelse av vegg eller gulv.

Men når skal listen følge gulvet, og når skal den følge veggen? Her er det ingen fasit, og det er smak og behag som avgjør.

Gjetmundsen, som jobber mye med rehabilitering av eldre bygg, har som hovedregel at gulvlisten følger gulvet når det er malt gulv.

I rom med trehvite gulv foretrekker han at listverket følger veggen.

– Da bruker jeg gjerne en dypere nyanse av veggfargen, sier han til ifi.no.

Interiørkonsulent Ellen Skifjeld foretrekker at listene har samme farge som veggen.

– Spesielt i mindre hus gir dette en fin helhet uten at rommet blir for oppdelt, sier hun.

Husk at selv om du maler listene i samme farge som veggen, må du velge ulik maling.

I et rom med tapet, kan det være litt vrient å bestemme seg for hvilken farge listene skal ha.

Skifjeld anbefaler å male listene i tapetets bunnfarge.

– Bruk gjerne blank maling på listen, foreslår hun. (ANB)