Minimalistisk jul er i hvert fall så langt unna du kan komme meg og min jul

SNART JUL: «Det er dette som er jul. Miksen av historie, tro og religion og tradisjon. Vi plukker litt etter forgodtbefinnende».

SNART JUL: «Det er dette som er jul. Miksen av historie, tro og religion og tradisjon. Vi plukker litt etter forgodtbefinnende». Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNovember har ikke nådd tidligere høyder. Det har vel de fleste vært glad for, vil jeg tro. Vanligvis ville jeg kunne skrive milevis om savnet av rimfrost, sviende kald vind, kuldegrader med mer.

I år har det nærmest uteblitt og jeg er glad, nærmest, henrykt. Alt har en årsak. Det skyldes min grønnsaksterrasse. Det har dradd ut i tid. Tolvte time, grevens tid. Nei, det dekker ikke. Flaks er ordet, flaks. Dette kunne gått helt galt. Nå gjorde det altså ikke det. Mot alle odds og det til tross for at rimfrosten kom med spinkle kuldegrader og nok til å gi naturen et rent og enkelt eventyr skjær også den i samme tolvte time.

LES OGSÅ: Min favorittmåned er jo nettopp november! 

Nå er den klar. Den terrasserte grønnsakshagen. Fredag utpå dagen kunne det fylles opp med jord, dvs. jeg bruker kompostert kumøkk. Det beste er bra nok og nå blir det moro og lettvint å dyrke grønnsaker til våren. Det er i hvert fall håpet. Og har du håpet, har du alt.

Jeg fikk litt tulipaner på plass også. Alt hjelper. Nå kan snøen komme. Det er å håpe den kommer før blåkulda setter inn. Barfrost er mitt siste valg. Kulda kan ta så mye med seg om det blir blåfrost. Så har du sensible vekster i hagen, er gamle råd gratis og funker like godt som som dyre og gode råd.

Dekk dine sensitive vekster med halm, grankvister eller annet du vet funker. Det var vanlig å dekke til roser med mer for ikke så altfor lenge siden. For sikkerhets skyld, det er jorden rundt-vekstene dine som er viktig å få dekket, og ikke spar på isoleringen.

Ikke ran skogen, hør med grunneier. Halm får du fra en fôrforretning eller bonde. Eller ridesenter. Det haster. Jeg tror ikke du kan vente på avkapp du får gratis av en juletreselger. Det er nå du må passe på. Før frosten setter seg.

LES OGSÅ: Med et mer avslappet forhold til kjederøyking, kunne nok bankkontoen vår vært i en helt annen forfatning 

Det er jo travle tider og mye som må fikses før jul. Dvs. jeg har ikke store programmet. Mer hyggelige gaver som skal ordnes. Det liker jeg godt, så det går litt på samme rutine fra år til år. Jeg forsøker å ha en fellesnevner,dvs. så like presanger som mulig.

I år har det gått bra. Ikke irriterer jeg meg over at det har blitt for mye eller for stort. Det er akkurat passe. Det er mye fint å finne på gjenbruksstasjonenene. Billig og bra, og absolutt sosialt akseptert. Alle elsker gjenbruk. Jeg har håpet!

Da forstår dere at hos oss er det HjemmeKnut som tar det komplette ansvar. Komplett mat, klær, hus, full pakke. Jeg tar blomsteransvar. Jeg kompenserer og kjører på. Blomster og jul er jo synonymt for meg. Det henger i fra gartneriet og blomsterforretningen. I en fjern barndom. Julen har på en måte vært med på å gjøre meg til den jeg er. Karakterbyggende er vel en overdrivelse. Det er helt i orden, jeg liker overdrivelser.

Minimalistisk jul er i hvert fall så langt unna du kan komme meg og min jul. Jeg gleder meg til å pakke opp julepynten, sette på plass. Finne fram alt det som er blitt min/vår tradisjon. Nisser og engler i samrøre. Det sorterer seg ut av seg selv. Alt må med, fra alle år. Det er vel lett å kjenne igjen, vil jeg tro. Utvalget er rikholdig. Det mest oppsiktsvekkende er en julegorilla. Fint formet av barnehender. Den er det bare gode minner med. Bare å vite at jeg har den, gir meg en følelse av rikdom.

Julekrybben er sentral. Det er julens budskap som er julen. Jeg ser på meg selv som kulturell kristen. Kristendommen er den kulturen jeg er vokst opp med. Det plager meg ikke. Så her kjører jeg på. Jeg setter opp litt etter litt,Maria og Josef kommer 23. desember og Mr. Jesus først 24. desember. Det er litt rart om alle er på plass fra tidlig i desember. Vi feirer jul nettopp på grunn av dette. Jeg nevner det om noen skulle ha glemt hvorfor vi feirer jul.

Juletreet er vesentlig. Det er jo også en idé å gå rundt et tre og synge sanger. Det er dette som er jul. Miksen av historie, tro og religion og tradisjon. Vi plukker litt etter forgodtbefinnende. Og kirken er fylt til randen i flere puljer på samme dag. Treet kveles av gaver, og vi klager over prisene på gavene. Glemte vi gjenbruk, hjemmelaget og resirkulering av det vi fikk dobbelt av i fjor? Jeg syntes det måtte gjentas. Det kan gli inn.

Eller skal vi rett og slett gi oss over til julens varme og glade mangfoldighet.Ta det litt som det kommer, nyte gledene vi lett kan dele. Åpne dørene litt videre (les: hjertene). Julen er tiden for forsoning og gjenforening. Det fremmede kan bli nært. Det bagatellmessige overses lettere i godt lag Mulighetene er mange. Bruk dem. Jula er fine greier. Nyt desember. Gi gass eller brems ned, ettersom det passer.

Jeg elsker julen. Også at den er begrenset til et par uker. Med det mener jag at med så kraftig bruk og overforbruk, så er nok nok. God pre jul fra her, og husk julegryta til Frelsesarmeen. Da er det ikke mer. Stille fra her, til neste gang.

Artikkeltags