Denne våren har flere hundre tusen nordmenn planlagt å gå på visning. Nå advarer Norges Takseringsforbund (NTF) mot visningsfeller som kan koste boligkjøpere titusener av kroner.

En ny undersøkelse utført av YouGov for NTF viser at forsommeren er en særdeles travel visningstid, med mer enn 400 000 nordmenn som planlegger å gå på visninger over hele landet. Takstmennene roper nå et varsku, for det er nemlig ikke måte på hvilke triks enkelte tyr til for å skjule mangler på boligen de skal selge.

Ekstremt press

– Når markedet er så hett som det er akkurat nå, er det spesielt viktig at de som skal kjøpe bolig vet hva de skal se etter av eventuelle mangler og feil når de går på visning, sier administrerende direktør i NTF, Are Andenæs Huser.

Det er nemlig svært mange selgere som styler boligen for at den skal skille seg ut. Samtidig er de som skal kjøpe klar over det ekstreme presset fra andre interesserte.

– Da er det lett å bli blendet av en strøkent stylet leilighet, mens du også stresses til å ta en avgjørelse veldig raskt når en gjeng andre interesserte kjøpere puster deg i nakken, advarer NTF-takstmann Ottar M. Skare.

– Nystekte vafler og duftlys kan være en smart måte å gjøre boligen attraktiv på, men det kan også brukes til å dekke over den lett gjenkjennelige lukten av fukt, hevder Skare. Han hevder at det heller ikke er uvanlig at folk maler over fuktskjolder på veggene eller prøver å skjule skader på tregulv eller tepper med en velplassert potteplante.

Fuktskader

Takstmennene går nå ut og advarer om at det å ta en forhastet avgjørelse fort kan koste titusenvis av kroner.

– Fuktskader er det vanligste problemet som kan bli svært dyrt å utbedre, men det er også et av de enkleste å oppdage på visning, sier Ottar M. Skare.

Han understreker hvor viktig det er å sette seg skikkelig godt inn i rapporten fra takstmannen. NTF har også laget en enkel og oversiktlig sjekkliste for alle som skal på visning. 

Listen finner du her: http://www.ntf.no/norsk/forbrukerhjelp/sjekkliste/.

– Hvis du kommer på visning med dette i tankene, er du godt sikret mot et kostbart bomkjøp, påpeker Skare. (ANB)