– En kilo pulver kan gjøre skade for 15.000-20.000 kroner, melder forsikringsbransjen.

Det kreves at alle boliger skal ha minst ett brannslukkingsapparat, og du som bor der bør sjekke at det virker. Helst bør du snu pulverapparatet hver tredje måned.

– Det bør du gjøre ute, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

– Det hender at pulverapparat blir utløst ved et uhell, og det kan medføre omfattende materielle skader, påpeker hun.

Opprydning etter pulverskade krever spesialutstyr. Ofte rekvireres brannetatens restverdiredningstjeneste (RVR), som hadde 103 såkalte pulversuginger i fjor.

Dyre skader

– Rengjøringen etter bruk av pulverslukker kan koste mer enn selve brannen. Derfor bør du ta det med deg utenfor når du skal kontrollere det, oppfordrer Slettemoen.

- Løser du ut et pulverapparat i en enebolig, har du pulver overalt. Pulveret er veldig flyktig, og trykket gjør at det trenger inn i alle åpninger. Pulveret slukker ikke bare en eventuell brann, men sprer seg og forårsaker store skader, sier Øystein Mathisen i fagstyret i RVR.

Som leder for forebyggende avdeling i Sandefjord brannvesen har han sett enn rekke uhell og små branntilløp slukket med store mengder pulver, altfor store.

– Du må for all del ikke la være å slukke brann av frykt for pulverskader, men jeg vil anbefale å øve på å bruke slukkeapparatet, sier Mathisen.

Tømt på sekunder

– I de fleste hjem står pulverapparatet bortgjemt. De fleste har aldri utløst et pulverapparat, og vet derfor ikke hva som kan skje. Mange har ikke engang lest bruksanvisningen, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

Men om det skulle oppstå en brann, er det lite sannsynlig at du har tid til å sette deg inn i instruksjonene.

Brannvesenet arrangerer åpen dag en gang i året, hvor hele familien kan få råd om bruk av slukkeutstyr.

– Det er også mange lag og foreninger som spør oss i forebyggende avdeling hvordan de skal bruke slukkeapparater. Trikset er å sende ut støtvise ladninger, ikke alt på en gang, forklarer Øystein Mathisen.

Bytt til skum

– Når det er på tide å skifte ut pulverapparatet, anbefaler vi at du bytter til skum. Det er godt nok til husbruk. Folk flest skal slukke små branntilløp, ikke storbrann, påpeker Mathisen.

 

Han anbefaler en lett tilgjengelig håndslukker, en sprayboks, som et supplement til større apparater eller husbrannslange.

En sprayboks er effektiv til små branntilløp. Dessuten er den enkel å håndtere både for store og små.

Hvert år har RVR-tjenesten rundt 1.400 oppdrag, fordelt på 20 yrkesbrannkorps. Nær 700 av disse er til redning etter brann-, røyk- og pulverskader. RVR reddet verdier for 35 millioner kroner i 2016.

Risling eller dunk?

Dette bør du gjøre når pulverapparatet skal sjekkes:

– Ta med pulverapparatet utendørs, og snu det opp ned mens du holder det inntil øret. Står manometernålen på grønt og pulveret renner som fin sand, er som oftest alt i orden. Merker du et dunk, er det pulveret som har klumpet seg, forteller Heidi Tofterå Slettemoen.

For å løse opp klumpen kan du snu og vende apparatet til det risler fint igjen.

– Hvis ikke det hjelper, må du ha service på apparatet eller kjøpe nytt, sier Slettemoen.

Hun anbefaler også at du sjekker at ikke slangen har morknet.

Pulverapparater skal kontrolleres av sertifiserte fagpersoner hvert femte år. Hvert tiende år skal de leveres inn til service. For skumapparater gjelder kontroll hvert andre år og service hvert femte. (ANB)

Sjekkliste for pulverapparatet

  • Ta pulverapparatet med ut, og snu det opp ned.
  • Sjekk at pulveret risler fint, og ikke har klumpet seg.
  • Sjekk om manometernålen står på grønt.
  • Sjekk at plomberingen er hel og ikke borte.
  • Sjekk at pulverapparatet er uten rust eller skader.
  • Sørg for at apparatet er lett tilgjengelig og synlig.
  • Sjekk at det ikke har fremmedlegemer i slangen ved å bøye på den.
  • Sjekk at slangen ikke er morken. (Kilde: Brannvesenet)