ST. PAULS BLUE: I stuen er den gamle peisen tatt vare på. Med den, en lun blåfarge i vegger og tak og en stor sofa kan Kine Gjersøe og barna Emely (7) og Filip (4) kose seg og slappe av.
Kirvil HåBerg

Kine og Pål ønsket seg et oppussingsprosjekt fra 60-tallet: – Dette er skreddersydd oss

Publisert
DEL

– Det er helt utrolig at det finnes sånne steder i umiddelbar nærhet til byen. Her er det stille og rolig samtidig som det ligger veldig sentralt, sier Kine Gjersøe.

Hun, samboeren Pål, deres felles barn Emely (7) og Filip (4) og hunden Hanyi bor i et brunt hus bortgjemt i «furuskogen» øverst på Solvang.

Huset fra 1967 står på en to mål eventyrlig naturtomt, med kjempestore furutrær og blåbærlyng. Perfekt idyll!

– Vi elsker huset, sier Kine godt fornøyd med totalforvandlingen som ble gjennomført på bare seks uker i høst.

Planlagt fra første strek

Med god forståelse og ansvarsfølelse for 60-talls huset de hadde overtatt, kontaktet de interiørarkitekt Sølvi Finnøy hos Sølviark AS på Nøtterøy. Hun hjalp dem med å bevare kvalitetene huset og tomten hadde å by på.

Dem var det mange av.

FORSTÅELSE OG ANSVAR: Interiørarkitekt Sølvi Finnøy har hjupet familien med å bevare flere av de gode kvalitetene huset hadde å by på. I tillegg har hun kommet med gode løsninger som fornyer og bringer huset opp til dagens standard.

FORSTÅELSE OG ANSVAR: Interiørarkitekt Sølvi Finnøy har hjupet familien med å bevare flere av de gode kvalitetene huset hadde å by på. I tillegg har hun kommet med gode løsninger som fornyer og bringer huset opp til dagens standard. Foto:

Trepanelvegger, innebygde garderober og spesialtilpassede hylleløsninger, skjulte dører, skråtak, store vinduer og en gigantisk naturtomt.

– Huset er veldig funksjonelt i utgangspunktet. Her er alt planlagt fra første trek, sier Interiørarkitekt Sølvi.

Hun synes det har vært gøy å jobbe med og tilpasse en bolig med så mange kvaliteter.

– Originalbyggetegningene er helt fantastisk å få oppleve. De er tegnet for hånd og har et detaljnivå vi ikke er vant med, forteller hun.

Hadde 6 uker

På tross av 60-tallets funksjonalitet og kvalitet, var ikke huset helt optimalt for barnefamilien.

TATT VARE PÅ: Familien valgte å ta vare på det heldekkenede brede trepanelet, de innebygde garderobene og skjulte dørene i entreen. Linoleumsgulvet ble erstattet av et terrazzolignende flisgulv.

TATT VARE PÅ: Familien valgte å ta vare på det heldekkenede brede trepanelet, de innebygde garderobene og skjulte dørene i entreen. Linoleumsgulvet ble erstattet av et terrazzolignende flisgulv. Foto:

For å få huset opp til dagens standard, var det bare små endringer som skulle til. Det dreide seg stort sett om å jobbe med overflater og åpninger.

Den korte overtakelsestiden gav interiørarkitekten og håndverkerne kun 6 uker på å totalrenovere den særegne eneboligen.

– Det krevde raske beslutninger og løsningsorienterte håndverkere som så muligheter, sier Sølvi Finnøy

Da familien flyttet inn i november var det meste på plass.

– Prosessen gikk vanvittig fort, det var som et ekstremoppussingsprogram på TV, sier Pål imponert.

NYTT BAD: I husets andre etasje ble en gang, et bad og et separat toalett slått sammen for å bli mer brukervennlig. En innebygget skråhimling ble åpnet opp for å framheve arkitekturen.

NYTT BAD: I husets andre etasje ble en gang, et bad og et separat toalett slått sammen for å bli mer brukervennlig. En innebygget skråhimling ble åpnet opp for å framheve arkitekturen. Foto:

Sømløs overgang

I husets andre etasje ble en gang, et bad og et separat toalett slått sammen for å bli mer brukervennlig. En innebygget skråhimling ble åpnet opp for å framheve arkitekturen.

– Ved å slå sammen de tre rommene ble arealet bedre utnyttet og tilpasset barnefamiliens behov for badekar, dusj og toalett i et. Tidligere førte døren fra hovedsoverommet rett inn i dusjen. Det var litt upraktisk, sier Interiørarkitekten.

For å få mer plass, lys og tilgang til utearealet, ble veggen mellom kjøkkenet og spisestuen revet. Kjøkkenet ble utstyrt med en kjøkkenøy med utsyn over spisestuen.

FØR OG ETTER: På kjøkkenet ble det gjort store endringer. Veggen ble revet og en kjøkken-øy kom på plass. Veggene er holdt i lyse toner, med eikspiler i tak og på benk som kontrast.

FØR OG ETTER: På kjøkkenet ble det gjort store endringer. Veggen ble revet og en kjøkken-øy kom på plass. Veggene er holdt i lyse toner, med eikspiler i tak og på benk som kontrast. Foto:

– Vi ønsket ikke noen forstyrrelser i synsfeltet mellom øya og spisearealet, derfor ble det montert nedfelt kjøkkenvifte og enkle lamper, forklarer Sølvi.

I spiseområdet er de store glassrutene mot terrassen byttet ut med foldedører slik at hele veggen kan åpnes og naturen trekkes inn. Dette skaper en sømløs overgang mellom ute og innearealet.

– Og kunne åpne hele veggen ut mot terrassen er kjempe flott. Vi gleder oss til å bli bedre kjent i omgivelsene her til sommeren, sier Kine.

Gjentakelser

For å beholde husets standard og særpreg har arkitekten vært nøye med å finne materialer i riktig kvalitet til de ulike rommene.

Materialene som går igjen i huset er eik og mur.

PEISKOS: Familiehunden Hanyi trives godt forran peisen som fikk stå akkurat som den var da de tok over huset.

PEISKOS: Familiehunden Hanyi trives godt forran peisen som fikk stå akkurat som den var da de tok over huset. Foto:

Den originale parketten i andre etasje ble beholdt, mens gulvene i første etasje fikk nye ekstra brede eikeplanker.

Entreen og badet fikk terrazzolignende flisgulv, mens dusjen fikk fiskebeinsmønster og badekaret en nisje av eikespiler.

– Eikespilene gjentas i kjøkkentaket, på kjøkkenøya og i spisebordslampene, sier interiørarkitekten.

Farge i tak og vegger

De fargesterke rommene som preget huset ved overtakelse ble erstattet av rolige og avslappende grønn- og blåtoner, mens vegg-til-vegg teppene og linoleumsbelegget ble byttet med parkett og eikeplank.

Det åpne kjøkkenet/spiserommet fikk en lys tone, mens salongen med peis fikk mørkeblå vegger og tak.

Bak skyvedørene i rommet innenfor salongen, er det tidligere biblioteket blitt barnas lekeområdet.

Her er hyller, vegger og tak malt i den samme blåfargen. Den skal gi en lun og behagelig atmosfære, som frister til avslapning.

Vi har fått huset skreddersydd vår familie, samtidig som de originale 60-talls kvalitetene er ivaretatt. Det har fungert veldig godt, sier Kine.

FRA BOKHYLLER TIL LEKEHYLLER: Bak skyvedørene i rommet innenfor stuen, i det gamle biblioteket har barna fått sitt eget lekerom. Her var det innebygdehyller i heltre som bare ble malt. Nå slipper familien å ha leker strødd over hele stuen slik de hadde i det forrige huset. Her kan de herje, for så å lukke dørene og vips så er rotet vekk.

FRA BOKHYLLER TIL LEKEHYLLER: Bak skyvedørene i rommet innenfor stuen, i det gamle biblioteket har barna fått sitt eget lekerom. Her var det innebygdehyller i heltre som bare ble malt. Nå slipper familien å ha leker strødd over hele stuen slik de hadde i det forrige huset. Her kan de herje, for så å lukke dørene og vips så er rotet vekk. Foto:

Artikkeltags