Juli er søketopp for dette ordet på seks bokstaver

Det er mange nordmenn som har et malingsprosjekt de skal gjennomføre i sommer.

Det er mange nordmenn som har et malingsprosjekt de skal gjennomføre i sommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Juli er den måneden nordmenn søker mest på «maling» hos Google. Mange hytter og boliger skal få seg en oppgradering i sommer.

DEL

Analyse av googlesøk i Norge viser at interessen for maling er størst i feriemåneden juli.

– Om sommeren har vi mer tid til å male huset, og vi gjør gjerne en ekstra innsats når vi er på hytta i ferien. Det ser vi også på salget om sommeren, sier Marianne Fischer Paulsen, kategorisjef i Maxbo.

Uansett hvilken type maling du velger til ytterveggene på huset eller hytta, så finnes det råd som skal hjelpe deg å få et vellykket resultat. Slurver du, kan det hende at du må male på nytt om få år.

– Mange spør om de er nødt til å vaske huset før de maler. Da svarer vi alltid ja. Det gir et bedre resultat og lenger varighet, sier Paulsen.

Når du vasker husveggen med kraftvask, fjerner du svertesopp og smuss.

– Hvis du vasker bare for å vaske, kan du bruke husvask, sier Paulsen.

Hun mener at du kan bruke både hageslange og høytrykksspyler, og at begge deler gir et godt resultat.

– Dersom du velger høytrykksspyler, må du passe på at trykket ikke er for kraftig, og at avstanden til veggen er minst 30 cm. Går du for nærme, risikerer du å skade treverket, konstaterer hun.

– Du trenger bare skrape dersom den gamle malingen flasser, eller det har kommet bobler i den. Ser du treverket etter skrapingen, er det viktig å grunne de flekkene før du maler, sier Marianne Fischer Paulsen.

Det er flere som velger selvrensende maling når de skal male veggen ute, og at dette er en del av en større trend hvor nordmenn i stadig større grad velger høykvalitetsmaling.

– Flere nordmenn oppdager nå egenskapene til selvrensende maling, som lar regnvann skylle bort smuss på veggen. Når vedlikeholdsintervallet på den beste malingen er på inntil 15 år, ser mange på denne typen maling som en investering i både tid og penger, sier Paulsen.

Hun anbefaler å bruke to strøk maling på tidligere malte hus. Nytt treverk skal forbehandles med ett strøk grunning. Deretter bruk to strøk maling på uhøvlet treverk, og tre strøk maling på høvlet kledning. Dette gjelder for de fleste typer maling.

– Vær ekstra grundig når du behandler endeveden, for eksempel nederst på veggen. Endeveden skal ha tre til fire strøk, sier Paulsen.

Hun sier også at det er viktig å ta hensyn til været.

– Ikke mal i regn, ikke mal i direkte sollys og ikke mal hvis det blir minusgrader på natta når den tid kommer, oppfordrer Marianne Fischer Paulsen. (ANB)
 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken