Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene rett til værs: – Spektakulær prisvekst

– Særdeles uheldig, mener sjeføkonomen i Norske Boligbyggelag.

Boligprisene har økt 12,5 prosent det siste året, ifølge Eiendom Norges prisstatistikk. Prisveksten er sterkest i Oslo med 15,6 prosent. I Tønsberg har prisene steget 12,7 prosent.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,1 prosent i mars.

– Det er en spektakulær tolvmånedersvekst, og det er særdeles uheldig. Renten må opp og økt boligbygging må prioriteres, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

Les også

Supermegler Tore tar over salget av villaen til 69 millioner kroner: – Jeg håper jo responsen blir mer seriøs enn forrige gang

– Som ventet steg tolvmånedersveksten kraftig ettersom boligprisene falt etter koronasjokket i mars i fjor. Det er naturligvis særdeles uheldig med en så sterk boligprisvekst. Tosifret boligprisvekst truer både finansiell stabilitet og fremtidig vekstevne i norsk økonomi. Det er også fare for at stadig flere blir igjen på perrongen og ikke klarer å etablere seg på boligmarkedet når prisveksten er så eksplosiv, fortsetter han.

– NBBL mener at renten må opp som et kortsiktig tiltak. Etterspørselen i norsk økonomi er for sterk til at vi kan fortsette med nullrente. På lengre sikt så må vi få bort tidstyver og flaskehalser i boligbyggingen. Det vil gi en mer elastisk tilbudsside – altså at høy boligprisvekst raskere fører til høyere boligbygging, og vice versa. Denne linken har vært ikke-eksisterende eller har fungert dårlig i en del pressområder, sier Frengstad Bjerknes.

Omsetningstiden for salg av bolig falt fra 52 dager i gjennomsnitt i februar til 43 i mars. I Oslo tok det bare 14 dager i gjennomsnitt å få solgt boligen.

Les også

Beskjeden som gjør mange skuffa: – Solgt før visning

Veksten i boligprisene ligger nå på tilnærmet samme nivå nasjonalt som i rekordåret 2016.

– Mange områder i Norge har nå en årsvekst i boligprisene på over 10 prosent, og flere opp mot 15 prosent. Vi har ikke sett en så sterk utvikling i boligmarkedet i Norge siden 2016, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Kommentarer til denne saken