Gå til sidens hovedinnhold

Bør el-biler forbys på vinteren?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De siste års kalde vintre har vært en åpenbaring for mange el-bil-eiere som har sett sine el-bilers rekkevidde forsvinne som dugg for solen, noen mister så mye som 60% av oppgitt kjørelengde/batterikapasitet når gradestokken passerer 10 minus på vei ned. Batterier virker best i 20-30 plussgrader og mister sin evne til å lagre strøm i takt med termometerets fall men du må tilføre like mye for å lade batteriene. Da snakker vi om et massivt energitap, mengder av livsviktig strøm som forsvinner ut i ingenting.

El-bil-andelen i vårt samfunn ligger nå på rundt 10% mens politikerne drømmer om at all transport skal over på strøm. Forrige uke ble folk bedt om å la være å lade el-bilene på morgenen fordi strømnettet var overbelastet, vi har aldri brukt så mye strøm som sist torsdag.

Hvor mye må vi i tilfelle bygge ut kraftnettet for å ta høyde for den massive sløsingen med energi disse bilene står for? Hvor dyr vil utbyggingen bli og hvor mye vil strømmen koste for kilowatten? Har vi som samfunn råd til å sløse med så mye energi? Har vi som forbrukere råd til å betale for dette?

Denne sløsingen med energi kan sammenlignes med å fylle full tank med diesel om kvelden og komme ut igjen til under halv tank neste morgen når du skal på jobb. Ingen ville funnet seg i dette tapet.

Det er godt mulig el-bil er fremtiden men da lurer jeg litt på hva vi skal gjøre i mellomtiden.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.