Gå til sidens hovedinnhold

Bør ikke NRK opplyse om Zeros økonomiske bindinger?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Marius Holm fra Zero er en gjenganger på skjermen når Norsk Rikskringkasting (NRK) skal opplyse det norske folk i klima- og miljøsaker. Senest så vi ham 17. oktober, da vindkraftsaken ble diskutert i Debatten, med Fredrik Solvang som programleder. Selv om Zero på egne nettsider fremstiller seg selv som en "miljøstiftelse" og "en uavhengig, ideell organisasjon", er det mange miljøvernere som mener at det stikk motsatte faktisk er realiteten. "De falske klimaprofetene fra Zero sammen med selskapet Zephyr er idag en stor trussel mot urørt norsk natur og artsmangfoldet", skriver Norges Miljøvernforbund (NMF) på sine nettsider. "Stopp Zero og Zephyr. Stengt på grunn av miljøkriminalitet" stod det på banneret da NMF aksjonerte 6. november, i forbindelse med den mye omtalte Zero-konferansen.

Zero-leder Marius Holm har markert seg i offentligheten som en aktiv forkjemper for vindkraftutbygging, også når dette helt klart bryter med Naturmangfoldsloven. Det er en kjensgjerning at Zero årlig mottar flere millioner kroner i sponsorstøtte fra ulike næringslivsaktører. Blant de økonomiske støttespillerne finner vi Zephyr, en av de aller mest aggressive vindkraftutbyggerne i landet. Både Kvitfjell i Troms og Innvordfjellet i Nord-Trøndelag er rasert av Zephyr, som på egne nettsider opplyser om ytterligere prosjekter på Haramsøy, Guleslettene, Dalsbotnfjellet, Midtfjellet, Tellenes og Mehuken. Samtlige utbyggingsområder er naturskjønne steder med rikt fugleliv.

TrønderEnergi er en annen av Zeros tvilsomme sponsorer. Det omstridte selskapet opererer gjerne i områder med sjeldne arter som smølalirype og hubro. Både Frøya og Sørmarkfjellet sprenges nå i stykker av TrønderEnergi, som har inngått et samarbeid med Stadtwerke München. Det er en kjensgjerning av naturødeleggelsene ikke bidrar til noen som helst berikelse av Norge. Tvert imot blir vi fattigere av dette, fordi vi må subsidiere utenlandske selskaper som drenerer våre myrer og utrydder våre siste ville fugler.

Også Equinor og Norsk olje & gass er blant Zeros økonomiske støttespillere, i en tid hvor Natur og ungdom må saksøke Staten for brudd på § 112, Grunnlovens miljøparagraf. De styrende myndighetene er i sin grådighet villige til å risikere både fiskerinæringen, og økosystemet, gjennom å lete etter mer olje i de sårbare nordområdene. Naturvernforbundet protesterer. Greenpeace protesterer. Norges Miljøvernforbund protesterer. Zero velger heller å bygge opp under myten om at alt kan løses gjennom fortsatt økonomisk vekst. Det aller siste av natur skal ofres for at en liten elite skal kunne berike seg enda mer.

At Zero støtter næringsinteressene til sine sponsorer er lett å skjønne. Vanskeligere er det å forstå hvorfor NRK gang på gang inviterer Zero-leder Marius Holm til debattprogrammer hvor miljøsaker er på agendaen. Ekstra grelt ble det da han fikk uttale seg i forbindelse med Haram-saken, uten at NRK fant det bryet verdt å opplyse seerne om den økonomiske bindingen til Zephyr, utbyggeren som har fått konsesjon til bygging av vindkraftverk akkurat her. Neste gang det inviteres til tv-debatt, håper vi at NRK vil opplyse om eventuelle økonomiske bindinger som en debattant måtte ha. Ikke minst er dette viktig når debattanten får lov til å fremstille seg selv som en slags fagperson.

Kommentarer til denne saken