Adventsstaken på bildet i toppen av saken begynte å brenne om natten. Det tok fyr i det ene lyset, og flammen spredte seg til gardinene. Huset ble helt nedsotet etter branntilløpet, skriver Frende forsikring i en pressemelding.

– Julepynt med lys kan være en brannfelle om den ikke brukes riktig, advarer brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Ofte brannårsak

De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år.

– Om lysestaken har veltet eller julepynten har vært pakket opp og ned noen ganger, kan ledninger bli klemt og pærer ødelagt, forteller branneksperten. Utstyret kan være skadet og brannfarlig uten at du er klar over det.

– I flerarmede adventsstaker kan pærene være ustabile. Blir lysstyrken i de forskjellige pærene ujevn, et det tegn på at noe ikke er som det skal. Da bør pærene skiftes, sier Skjerping.

LES OGSÅ: Huset fra 1780 måtte gi tapt for flammene. Og det var helt etter planen ... (+)

Skru av om natten

Han har følgende råd for å unngå at det går galt hjemme hos deg.

■ Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det julepynten er beregnet for (svimerker er et alvorlig faresignal).

■ Ta en sjekkerunde før du legger deg. Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger.

■ Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme.

LES OGSÅ: Låve sto i full fyr

Følg bruksanvisningen

Også Brannvernforeningen har noen gode råd:

– Følg alltid bruksanvisningen for belysningen, og bruk den kun til det den er beregnet for. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, slik at den kommer under press eller får bruddskader, og unngå bruk av skjøteledninger.

I tillegg til brannfarlig julepynt, bruker vi mer strøm enn vanlig i desember. Små og store lager mat på kjøkkenet, og vi fyrer i peis og ovner for kos og varme, også det øker risikoen for brann.

– Vi passer godt på levende lys, men mange glemmer at det er brannfarlig å plassere adventsstjerner og flerarmede lysestaker inntil gardiner eller annen julepynt. Forsikringsselskapene får meldt en rekke slike brannskader i adventstiden, sier Odd Magne Skjerping i Frende.