Brannvesenet driver ved 13.00-tiden fortsatt med etterslukking av bygningen, opplyser brannsjef Per Olav Pettersen. Det skal være minimalt med røyk.

– Det er fremdeles varmt under ruinene, og det vil nok ta noe tid før det har kjølt seg ned, sier han.

– Fasaden kan rase når som helst

Ved 07.00-tiden fredag morgen var det ikke lenger åpne flammer i det gamle SABA-bygget som begynte å brenne tidlig torsdag ettermiddag.

– Det er ikke lenger synlige flammer, men fortsatt en del røyk, sia brannsjef Pettersen, som var på brannstedet på tidspunktet.

Fasaden på det brannherjede bygget står fortsatt, men kan rase sammen når som helst, fortalte han da.

– Det kan skje nå, eller det kan skje i morgen. Det er veldig usikkert, sa brannsjefen.

Han fortalte at det fortsatt var svært varmt under ruinene, men at det ikke var fare for at brannen skulle blusse opp igjen.

Store ødeleggelse

Tidligere på morgenen meldte politiet at det var flammer.

– Det brenner eller ulmer i store deler av bygget enda, men det er lite røyk, sa operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Vestfold politidistrikt klokka 06.12 fredag morgen.

Han antok allerede da at det ville pågå slukningsarbeid gjennom hele dagen. Når slukningen er over, skal bygget kjøles ned og deretter skal politiet i Tønsberg finne ut av hvilke deler som har blitt skadet.

– Store deler av bygget er helt ødelagt, og kontordelen har fått en god del skader, fortalte Johnsrud fredag morgen.

Han hadde også en god nyhet til de mange beboerne som ikke fikk reise hjem natt til fredag.

– Jeg tror ikke det er lenge til familiene får komme hjem igjen, for nå er det minimalt med røyk. Området er allikevel så stort at slukningsarbeidet vil ta lang tid, sa han fredag morgen.

 

– En krevende brann

– Veien forbi brannstedet er fortsatt stengt, men sperringene har blitt flyttet nærmere bygget, fortalte vår fotograf på stedet rett før midnatt.

Brannvesenet har drevet slukking i hele natt av det de betegner som en svært krevende brann.

– Det har vært en svært krevende brann, der det nærmest har rast en eksplosjonsartet brann inne i det store bygget. I tillegg har det vært flere eksplosjoner, blant annet én svært kraftig, sa brannsjef Per Olav Pettersen på Vestfold interkommunale brannvesens Facebook-side.

For å opprettholde god beredskap var ti brannmannskaper inne på ekstravakt og bemanner Kopstad og Tønsberg brannstasjon natt til fredag.

Lysere røyk

Ved 21-tiden kom det fortsatt svart røyk opp fra branntomta, men røyken var begynt å bli lysere i fargen.

– Lysere røyk er et godt tegn, sa Frank Gran, konstituert politistasjonssjef i Tønsberg.

Likevel kunne ikke alle de evakuerte beboerne i området reise hjem til husene sine i natt. Kommunen opprettet et tilbud til dem som ikke hadde noe sted å sove natt til fredag.

– Røyken går nå østover og beveger seg sør for kirken og ned mot Klopp. Patruljer fra politiet og sivilforsvaret går og banker på dørene i området og advarer folk mot å oppholde seg ute. Dette gjelder spesielt astmatikere og andre med liknende plager.
 

Slik utviklet brannen seg: Dette har skjedd til nå i Saba-storbrannen

Evakuert to ganger

Flere beboere opplevde å bli evakuert flere ganger iløpet av dagen.

Ved 18.40-tiden torsdag kveld ble en beboer i Teigenveien i Råelåsen bedt om å forlate boligen sin for andre gang i dag, da vinden snudde.

– Vi hadde fått lov til å komme hjem, men nå ble vi nettopp evakuert på nytt, sa en nabo til Tønsbergs Blad klokka 18.39.

– I følge politiet er vinden i ferd med å snu, og det har begynt å brenne nærmere skogen vest for den store lagerbygningen.

Brannsjef Per Olav Pettersen sa at de skulle drive med slukkingsarbeidet ut over natten og morgendagen.

– De evakuerte vil nok ikke få tilbringe natten i sin egen seng, fortalte Pettersen på det tidspunktet.

 

Ber folk trekke unna

Tidligere på dagen var Meny-butikken, noen hundre meter unna, samlingssted for naboene som ble evakuert.

Rett før klokka 18.45 fikk imidlertid de som sto ved sperringen der beskjed om å trekke seg unna fordi vinden snudde og økte på i styrke.

– Folk står og gråter og er fortvilet over det de føler er dårlig informasjon om hva som kan skje med hjemmene deres, og hva de skal gjøre, fortalte vår journalist på stedet.

Spredte seg på ettermiddagen

På ettermiddagen spredte brannen seg til taket på bygget til selskapet Fimtech.

– Det ser stygt ut for det bygget nå, siden det er en del isopor i bygget. Det andre kontorbygget rett i nærheten skal vi ha god kontroll på, sa brannsjef Per Olav Pettersen torsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: – Det tristeste jeg har sett i hele mitt liv 

Både brannvesenet og politiet bekreftet i 15-tiden at de har gitt opp å redde lagerbygningen som er i full fyr i Tønsberg.

Innsatsleder Dag Asle Gjøstad fra politiet opplyser at brannvesenet nå konsentrerer seg om at brannen ikke skal spre seg til et kontorlokale nærmest vegg i vegg.

– Hele lagerbygget er tapt. Også den delen som tilhører privatpersoner, sa Gjølstad.

 

– Vi må nå konsentrere oss om å hindre spredning, og da først og fremst redde kontorbygget som ligger svært nær lagerbygningen som er tapt, sier brannsjef Per Olav Pettersen, som ikke vil bekrefte at det dreier seg om en kontrollert nedbrenning.

– Nei, det eneste jeg vil si er hele lageret er tapt, og at vi trolig vil drive med slokking helt til i morgen, sa Pettersen torsdag ettermiddag.

Dag Asle Gjøstad tror ikke at brannen hadde hatt noen større spredning om vindforholdene hadde vært noe annerledes.

– Da hadde kanskje flere blitt evakuert, men vi tror ikke det ville vært større spredning enn det vi opplever nå.

Bildeserie

Saba-brannen sett fra luften

BILDESERIE: