Full båtbrann inni Jarlsberg hovedgårds driftsbygning

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg hadde pulverapparater og tømte seks stykker, forteller stamhusbesitter Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg om egen slukningsinnsats før brannvesenet kom.

DEL

Like rundt klokken 02 natt til torsdag fikk politiet og Vestfold interkommunale brannvesen melding om brann i en bygning ved Jarlsberggata i Tønsberg. I en driftsbygning tilhørende Jarlsberg hovedgård, sto det nemlig en båt i full fyr.

Førstemann som ankom brannstedet var stamhusbesitter Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg. Han hadde blitt vekket av brannvarslingsanlegget.

– Jeg satte i gang slukking da jeg fant ut hvor det brant. Båten var overtent og det var ganske kraftig røykutvikling. Jeg hadde pulverapparater og tømte seks stykker, forteller Wedel Jarlsberg om minuttene før brannvesenet kom.

Da brannvesenet var på plass, overlot han jobben til dem. Han forteller at brannen da var under kontroll.

Brannen har sannsynligvis startet i utenbordsmotor på en mindre båt som sto lagret, informerer politiet i Vestfold.

En av de ansattes båt brant opp

Wedel Jarlsberg forteller at båten som brant var en gummirib tilhørende en av de ansatte ved Jarlsberg hovedgård.

–  Det tok fyr i gavlveggen gummibåten sto inntil. Jeg klarte å dempe brannen i veggen med pulverapparat, sier stamhusbesitteren.

SLUKKET I NATT: Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg satte i gang brannslukning da en båt sto i full fyr i driftsbygningen hans i natt.

SLUKKET I NATT: Carl Nicolaus Wedel Jarlsberg satte i gang brannslukning da en båt sto i full fyr i driftsbygningen hans i natt. Foto:

Han forteller at brannvesenet måtte rive deler av kledningen for å komme til de bærende konstruksjonene for å forsikre seg om at alt var slukket.

– De måtte holde på overraskende lenge med etterslukking. Jeg vil takke brannmannskapene for effektiv hjelp, sier Wedel Jarlsberg.

Skyvedøren til driftsbygningen var ikke låst. Bygget huser kontorlokale i den ene enden og et vognskjul med blant annet landbruksmaskiner og redskaper i den andre delen.

LES OGSÅ: – Aldri solgt et sånt hus før

Tyveri oppdaget

I forbindelse med brannen ble det oppdaget at et såkalt undervannshus, som brukes til utenbordsmotorer manglet på en annen båt på utsiden av driftsbygningen. Også denne båten tilhørte den ansatte.

– Det er for tidlig å si noe om hvor vidt brannen og tyveriet kan knyttes til hverandre, informerer politiet.

Undervannshuset som er forsvunnet, tilhører en Yamaha-motor med 225 hestekrefter.

– De har ikke tatt hele motoren, det er tunge saker. Vi har funnet noe verktøy i nærheten av den utbrente båten, som kan tyde på at man har forsøkt å stjele den denne. Det er litt uklart hva de har vært ute etter, sier politiets operasjonsleder Johannes Nysæther.

Politiet hadde tidlig i morges sikret noen spor, og ville undersøke åstedet nærmere senere.

– Vi har tatt de fotoene vi trenger og har skaffet et bilde av hva som har skjedd, men kunne ikke jobbe inni røyken. Vi må vente til det har blitt litt kaldt, informerte Nysæther tidlig torsdag morgen.

LES OGSÅ: 300 tatt i narkorus på byen siden 2015: Slik blir de avslørt (+)

Var forberedt etter jevnlige brannøvelser

– Vi fikk heldigvis slukket i tide takket være tidlig brannvarsling, sier Wedel Jarlsberg.

Han forteller at formen er glimrende, tross nattens slukningsinnsats i det røykfylte lokalet. Ingen personer ble skadet.

–  Heldigvis har vi såpass jevnlige øvelser og trening på dette her på gården, at jeg hadde den kunnskapen som trengtes akkurat her. Vi har årlige brannøvelser med bruk av både pulverapparat og vann, samt at vi har benyttet oss av forsikringsselskapets øvelsessenter. Der får man litt opplæring i hvilken fare man utsetter seg for, sier Wedel Jarlsberg.

LES OGSÅ: Nøtterøy har nesten bare nye skoler – snart er de for små (+)

Artikkeltags