Torsdag 9. mai klokka 16.30 kan dette skje på kjøkkenet ditt

Dette kjøkkenet ble totalskadet etter brann som startet på en komfyr. Totalt fikk boligen skader for mer enn to millioner kroner. Foto: Frende Forsikring

Dette kjøkkenet ble totalskadet etter brann som startet på en komfyr. Totalt fikk boligen skader for mer enn to millioner kroner. Foto: Frende Forsikring

Artikkelen er over 1 år gammel

Tall for de siste tre årene peker på én dag det er større sannsynlighet for brann enn andre.

DEL

Heldigvis brenner det ikke ofte i boliger. Likevel skjer det. Noen ganger med fatale konsekvenser, som at man mister alt man har. Enkelte ganger er det dødsbrann.

I 2018 omkom det 39 mennesker i brann på landsbasis, 30 av dem i egen bolig. Ingen omkom i bygningsbrann i området Vestfold interkommunale brannvesen (Vib) har ansvar for. 

I Vibs område var det 68 bygningsbranner (57 av dem i bolig) i fjor, mens det var 79 i 2017 og 85 branner i 2016. Det er viktig å tenke forebygging av brann hele året, likevel er det én dag som peker seg helt klart ut.

Dette er den farligste dagen

Når tror det er størst sjanse for brann? Hvis du tenker at det er steking av pizza etter en fuktig kveld på byen en lørdag natt som er farligst, tar du feil. Det er heller ikke julefridager med tente stearinlys. For all del, det kan begynne å brenne da også, men det er ikke de dagene statistikken peker på.

Tenkte du derimot at svaret var en helt vanlig torsdag i mai eller juni, sånn i 16-17-tida, tenkte du rett. For det er en torsdag i uke 19 og i uke 25 Vib har hatt flest utrykninger til bygningsbrann de siste tre årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pass deg for 9. mai

Så skal man leke litt med tallene, skal man i 2019 spesielt være ekstra forsiktig torsdag 9. mai og torsdag 25. juni mellom klokka 16–17. Og hold deg på kjøkkenet, for de fleste branner starter ved komfyren og mens det er folk hjemme.

– Dette er tall fra tre år, fra 2016 til og med 2018. Det er ikke mulig å si om dette er en trend, mest sannsynlig er det tilfeldigheter som slår ut her. Jeg vet heller ikke om dette er en del av en nasjonal trend. Likevel kan vi lese nyttige ting ut av tallene, sier brannsjef Per Olav Pettersen og fortsetter.

– Når folk kommer hjem på ettermiddagen, kanskje er man sliten og stresset etter en krevende dag på jobben, man kan ha hentet unger i barnehagen og man bruker mye strøm. Varmtvann og varme. Kanskje setter man på en vaskemaskin eller oppvaskmaskin. Og ikke minst komfyren. Den er den største synderen, sier han.

For komfyrbrann skiller seg helt klart ut i mange ulike statistikker og er også en trend på landsbasis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOMFYRVAKT: Komfyrvakt er et viktig hjelpemiddel for å hindre brann på komfyr. Disse på bildet kan du lett montere selv.

KOMFYRVAKT: Komfyrvakt er et viktig hjelpemiddel for å hindre brann på komfyr. Disse på bildet kan du lett montere selv. Foto:

Anbefaler seriekoblede røykvarslere

Dermed er det ikke helt unaturlig at det er ettermiddagen som skiller seg ut, ikke bare på en torsdag i mai, men gjennom hele året. Tallene viser også at det er svært viktig å ha flere enn én røykvarsler.

– Det er kjempeviktig å ha røykvarsler. Det en billig forsikring. Vi anbefaler å ha flere røykvarslere koblet sammen, slik når en utløses, utløses alle, sier Pettersen.

Det kan man se også av statistikken. For av 221 utrykninger, var hele 101 av dem til bygninger med én røykvarsler. Kun 27 var til bygninger der røykvarslerne var seriekoblet.

Folk var hjemme da det begynte å brenne

I tillegg til en torsdag ettermiddag i mai eller juni, er du mest sannsynlig hjemme når det begynner å brenne. Og her er tallene overveldende tydelige.

Hele 225 ganger var det folk i bygget da noe gikk galt. «Kun» 61 av oppdragene Vib hadde i perioden gikk til bygninger der det ikke var noen hjemme.

Komfyrplata sto på fullt, men ingen var hjemme

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Vestfold interkommunale brannvesen

■ Eies av de fem kommunene Tønsberg (36%), Horten (23,5%), Færder (23,3%), Holmestrand (9,2%) og Re (8%).

■ Har stasjonert ansatte og brannbiler på Kopstad, Nøtterøy og Tønsberg, samt ved alarmsentralen 110, som er plassert i politihuset.

■ Brannvesenets viktigste oppgaver er å forebygge brann, og å berge liv og materielle verdier om det oppstår brann eller eksplosjoner.

■ I fjor betalte eierkommunene inn 102 millioner kroner, i år 105 millioner kroner. Neste år budsjetter VIB med 108,5 millioner kroner.

■ Lønnsutgiftene er i 2018 budsjettert til 85,5 millioner kroner.

■ Styreleder er tidligere Holmestrand-rådmann Thor Smith Stickler, brannsjef er Per Olav Pettersen.

Den farlige røykingen

Flere branntilløp blir nettopp et tilløp til brann fordi beboere blir varslet av røykvarsler eller selv oppdager hva som er i ferd med å skje og klarer å slukke brannen på egen hånd. Likevel er det ikke alle som er i samme grad i stand til å slukke en flamme selv.

– Det er de vi ofte omtaler som en risikogruppe. Dette kan være mennesker som ikke selv er i stand til å slukke brann eller redde seg selv i sikkerhet. Det kan være mennesker med demens, funksjonshemning, at man sitter i rullestol, rus eller andre årsaker. Her utgjør røyking en stor fare, sier brannsjefen.

For å forebygge slike branner, samarbeider Vib med omsorgssektoren i de ulike kommunene. Det arbeides også med at alle hjemmehjelperne skal få opplæring.

– Utover dette kan det være snakk om enkle tiltak som for eksempel brannteppe og en metallbøtte til aske. Det testes også ut andre tiltak, sier han.

Friske batterier

Da er advarselen og oppfordringen gitt. Pass på at du har friske batterier i røykvarslerne og at de bør være seriekoblet. Pass ekstra på om ettermiddagen. Spesielt er komfyren lett å glemme, så ikke forlat den mens du lager mat. Ikke bare på en torsdag i mai, men gjennom hele året.

KOMFYRER: Det er mange årsaker til at man glemmer mat på komfyren. Rådet fra brannvesenet er å holde seg ved komfyren til maten er ferdig og varmen skrudd av.

KOMFYRER: Det er mange årsaker til at man glemmer mat på komfyren. Rådet fra brannvesenet er å holde seg ved komfyren til maten er ferdig og varmen skrudd av. Foto:

Artikkeltags