Høysesong for pipebrann – slik unngår du det

FORT GJORT: Feil fyring kan raskt føre til pipebrann.

FORT GJORT: Feil fyring kan raskt føre til pipebrann. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Skal du fyre i peisen i vinter har brannvesenet et par tips og triks for å unngå pipebrann.

DEL

Tempraturen ute kryper stadig nedover, og folk begynner dermed å fyre med ved hjemme. Men det er svært viktig å ta et par forhåndsregler når man skal tenne opp i peisen. I hele 2016 rykket Vestfold Interkommunale Brannvesen ut til 29 pipebranner i kommunene Holmestrand, Re, Horten, Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme. Så langt i år har det vært 17 tilfeller.

Flere årsaker

– For å unngå pipebrann er det viktig å passe på at veden ikke er for stor, at den er tørr nok og at den brenner rolig uten å ryke for mye, sier feiermester i Vestfold Interkommunale Brannvesen, Jan Espeseth.

LES OGSÅ: I morgen kan du våkne til snø og glatte veier

Det kan være flere årsaker til hvorfor pipebrann oppstår og det kommer an på tilstanden til pipa. Er den nedsotet før fyring og overfyllt med stor ved er sannsynligheten stor for at det oppstår.

Viktig med trekk

– I gamle dager var det en vanlig oppfatning at man skulle stenge trekken når veden var fyrt opp. Men det er tvert i mot svært viktig å fyre med tilstrekkelig trekk, sier brannmester, Kenneth Stensrud.

Feiermester Espeseth understreker at trekken hverken må være for lite eller for mye. For lite trekk vil føre til at flammene får for lite oksygen og for mye vil gjøre at flammene beveger seg oppover i pipa.

FORDELING: Bildet viser fordelingen av pipebranner i Vestfold Interkommunale Brannvesens område.

FORDELING: Bildet viser fordelingen av pipebranner i Vestfold Interkommunale Brannvesens område. Foto:

Artikkeltags