Gå til sidens hovedinnhold

Britt får snart inn kjempelass med varer, men har ingen til å gjøre jobben. Nå frykter hun konkurs: – Jeg er virkelig fortvilet

I 26 år har hun drevet sitt staudegartneri på Nes, men nå frykter Britt Olsen konkurs.

For abonnenter

– Jeg vet ikke hvor mange kvelder jeg har sittet og grått fordi jeg ikke finner en løsning på dette. Jeg er virkelig fortvilet, sier Britt Olsen.

Hun driver Bibbis Stauder som holder til på Nes i Tønsberg. I over 14 år har hun, hver vår, fått inn ekstrahjelp fra Polen i starten av gartnersesongen.

Stauder er uteplanter til hagen som kommer igjen år etter år. De kan være blomstrende, gress, strå eller bladplanter, og de krever lite arbeid. Det er disse plantene som er Britts spesialitet.

– Sesongen vår starter i mars, det er nå vi produserer opp og legger grunnlaget for resten av året, forklarer hun.

Ikke nok ansatte

Britt venter på et kjempelass med varer som skal leveres uke 12, altså neste uke.

– Til vanlig har jeg fire personer som jobber for meg, med den kompetansen jeg trenger, men i år har jeg bare fått tak i ei jente, sier hun.

Regjeringen slipper nemlig ikke inn de polske ansatte Britt har brukt i alle år. At de skulle komme igjen i år, var allerede planlagt høsten 2020, da de fikk kontrakt for 2021.

– I fjor fikk vi inn den arbeidskraften vi trengte, og det gjorde at vi klarte oss, men i år sier de bare blankt nei. Det virker som regjeringen ikke bryr seg om gartnerbransjen lenger, sier hun.


LES OGSÅ: 13,8 millioner til koronarammede Tønsberg-bedrifter: – En helt nødvendig støtte nå

Spesialkompetanse

Uten nok ansatte til å hjelpe med storleveransen, får ikke Britt levert det hun skal til bestilt tid.

– Jeg blir stående med en enorm mengde ferskvarer som jeg ikke får gjort noe med. Jeg får nok til å holde det gående et par uker til, men det kommer nok til å resultere i store tap og konkurs, sier hun og legger til:

– Det er uvirkelig at en sånn idiotting skal være grunnen til at jeg går konkurs.

– Kunne du ikke trent opp noen til å gjøre jobben?

– Det tar omtrent to til tre sesonger før en er opplært i det jeg driver med, det er en skikkelig nisje. Jeg er den største staudedyrkeren i landet og leverer til store planteanlegg og gartnerier, det er ikke mange i Norge som driver med akkurat dette. Det er ikke bare å putte inn norske arbeidere i alle stillingene, da jeg faktisk trenger noen til å lære opp disse, til dette trenger jeg også arbeidere fra utlandet, sier hun.

LES OGSÅ: Sjekk Cecilies matnyttige oversikt: – Det kan være hyggelig med et avbrekk fra hverdagen nå

Strenge krav

Britt forteller at det for øyeblikket ikke finnes støtteordning for planteskolene. På søknadene om å få godkjent innreise for de polske arbeiderne hennes, får hun avslag etter avslag. Selv om de ansatte kommer fra samme husstand i Polen og hun stiller med bolig der de trygt kan gjennomføre karantene.

– Regjeringen mener vi kan finne arbeidskraften vi trenger hos Nav, men det finnes ikke folk der med den riktige kompetansen. Det er ikke som å stelle i hagen, dette er spesielle produksjonsmetoder som ikke «hvem som helst» klarer. Vi anses ikke som en samfunnskritisk næring, kanskje det ville vært annerledes hvis jeg var bonde, sier hun.

Matvareproduksjon er nemlig definert som en samfunnskritisk funksjon, hvor husdyrproduksjon og grøntproduksjon er spesifikt nevnt. Men det er heller ikke tilstrekkelig å defineres blant disse gruppene for at utenlandske arbeidere skal få komme inn i landet. Aktuell arbeidstaker må i tillegg være strengt virksomhetskritisk for gårdsdriften, og arbeidsgiveren må dokumentere at alternative løsninger for arbeidskraft er utprøvd.

Britt skjønner at det er smittefaren som gjør at reglene er så vanskelig, men i gartnerbransjen har det vært lite smittetilfeller. Nå frykter hun fremtiden til norske planteanlegg dersom de norske planteskolene ikke får arbeidskraften de trenger for å klare seg gjennom sesongen.

– Det finnes krav i norske planteanlegg og parker at plantene skal være norskproduserte, men får vi ikke de ansatte vi trenger, vil plantene måtte importeres isteden. Det syns jeg er leit, sier hun.

LES OGSÅ: Konkurs for andre gang: – Har ikke klart å hente oss inn igjen

Kommentarer til denne saken