(Bergensavisen): Benjamin Stormark var på Lagunen sammen med samboeren sin en kveld i forrige uke. De skulle hjemover, og spaserte derfor nedover til bussterminalen. Der ble de vitne til noe rystende.

– En buss sto parkert i en lomme på terminalen. Da sjåføren ble spurt om hjelp til å tolke en rutetabell, kom han ut for å hjelpe personen som spurte om hjelp. Da la jeg merke til at han hadde en glassflaske i hånden, sier Stormark.

Han skildrer hvordan sjåføren gikk inn igjen i bussen og satte seg i førersetet.

– Så åpnet han flasken, som for meg så ut som en vinflaske med skrukork. Han begynte å drikke av den, mens han snakket i telefonen. Det så veldig gale ut, sier Stormark.

Samboerne satt og ventet på sin egen buss da de så at bussjåføren med flasken kjørte ut fra terminalen, med passasjerer om bord.

– Jeg får virkelig håpe at det var vann eller saft i den flasken.

– Kunne blitt veldig skummelt

Da Stormark kom hjem sendte han en melding om det han hadde opplevd til Skyss. De takket for tilbakemeldingen, beklaget for hendelsen, og uttrykte forståelse for at det var en skremmende opplevelse.

«En bussjåfør er Skyss sitt ansikt utad, og det er selvsagt viktig at sjåføren følger trafikkreglene og tar hensyn til andre trafikanter. Når vi mottar tilbakemeldinger som gjelder en sjåfør, sender vi den videre til busselskapet hvor sjåføren er ansatt slik at det blir fulgt opp», skrev Skyss til Stormark.

Stormark beskriver hendelsen som et «what the fuck-moment».

– Vi visste ikke om vi skulle bli redd eller le. Sjåføren har jo ansvar for mange passasjerer, og det kunne blitt veldig skummelt. Det så ikke ansvarlig ut.

LES OGSÅ: Snart slutt her: – Strømmen er skrudd av

– Lite gjennomtenkt valg

Pressekontakt i Skyss, Øyvind Strømmen, forteller til BA at de har vært i kontakt med Tide, som kjører den aktuelle ruten. Tide følger opp saken videre.

– Dette er åpenbart et fotografi vi reagerer på, forteller Strømmen.

Tide, som har arbeidsgiveransvar for den aktuelle sjåføren, forstår også at Stormark reagerte.

– Tide reagerer også på tilsendt foto. Vi ser alvorlig på dette og følger opp umiddelbart, sier regionsjef Jørgen Haukås.

Mandag ettermiddag hadde ledelsen vært i kontakt med sjåføren sin.

– Han forklarer at han var tom for rene drikkeflasker, og at han derfor hadde fylt vann på en ren vinflaske. Det var et dårlig og lite gjennomtenkt valg, sier Haukås.

Følges opp videre

Han bedyrer at kollektivreisende i Bergen kan være sikre på at de blir fraktet på en trygg måte.

– Vi har selvfølgelig nulltoleranse for ruspåvirket kjøring. Alle bussene våre er også utstyrt med alkolås, som sjåførene må blåse i før de får startet bussen.

– Hvilke konsekvenser får dette for sjåføren?

– Vi kommer til å følge dette opp videre i henhold til våre prosedyrer. Hvilke konsekvenser det eventuelt får holder vi internt.

Politioverbetjent Atle Heradstveit, leder for trafikkseksjonen i Vest politidistrikt sier dette til BA om saken:

– Hvis vi hadde observert dette, hadde vi stoppet ham og tatt en alkotest. Bussjåfører plikter å holde seg edru.

– Hva tenker du om forklaringen om at det var vann på en vinflaske?

– Hvis man bruker det i påsyn av passasjerer eller andre, kan man skape en usikkerhet og frykt. Men det er ikke ulovlig.

Les også

Stor studie: Ett grep reduserer risikoen for død kraftig