– Helt supert. Fenomenalt. Helt suverent å slippe å bære seg i hjel. Nå kan vi være her hele året, smeller det fra faste campinggjester rundt et bord på Hegna camping. 

Ikke rart de er fornøyde. Torsdag var det offisiell åpning av den nye landhandelen på campen på Vefall. Den gir fastboende, forbikjørende, samt tilbakelente campinggjester muligheten til å handle dagligvarer selv ved hjelp av framoverlent teknologi, hver bidige dag hele året.

Kort forklart kommer du deg inn i butikken ved hjelp av kort og ut igjen ved hjelp av kvittering.

Har tillit til folk

I front for Hegna landhandel står butikksjef Inger Marie Bakås og driver og eier av Hegna Camping, Gro Aasgrav.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger i løpet av den første uka vi har drevet på. Vi har kun markedsført oss på Facebook og via lapp i postkassen til naboer, sier Inger Marie Bakås, som hadde hele 122 stykker innom på søndag.

Det har blitt investert rundt en million kroner for å få butikken klar. Den ligger under Norgesgruppen og ifølge driverne finnes det ingen andre butikker med den grad av selvbetjening som de har på Vefall. Selvbetjening i kasse blir mer og mer vanlig, men å låse seg inn og ut av butikken selv, er unikt.

– Tanken rundt det har vært å gjøre det så lettvint som mulig for gjestene. Det er en del ting som det ikke er nødvendig at folk gjør for deg, sier Gro Aasgrav og nikker mot kassen.

– Jeg føler at jeg får tatt meg bedre av kundene når jeg ikke sitter bak kassen, sier Inger Marie Bakås.

Storebror ser deg

En undersøkelse har vist at det er marked for en dagligvarebutikk på Vefall. I en radius på fem minutter bor det mye folk og på campingen er det 50 faste vognplasser og 70- 80 sengeplasser. I løpet av butikkens fire første prøvedager har 600 vært innom. Tillit er et stikkord for driverne.

– Vi velger å tro på folk. Da går det stort sett bra, sier Aasgrav.

Men helt mutters alene er ikke kundene. Butikken er nemlig full av kameraer med toveiskommunikasjon. Ifølge medeier Hans Olav Bakås sender kameraene informasjon til en maskin som ser på oppførselen til kundene.

– Folk skal ikke være redde om de får et illebefinnende eller om de trenger hjelp på noe som helst vis. Kameraene registrerer atferden til kundene og vi har folk som er minutter unna om noe skulle skje. Dette vil bare fungere bedre og bedre med tid, sier Bakås.

Teknologien er enda ikke hundre prosent spikret. Steg en er å se til at folk får selvbetjeninga til å virke. Det neste er å se at det går fint å låse seg inn i butikken ved hjelp av bankkort. Denne teknikken er allerede i bruk ved en rekke minibanker over hele verden.

– Både unge og eldre trives synes det er trivelig med selvbetjening så langt, sier Bakås.

– Kult at det er i Seljord

Hegna camping ligger på grensa mellom Bø og Seljord. Butikken og resepsjonen ligger på seljordssida, men enkelte av hyttene ligger faktisk i Bø kommune. Ingen av bygdene har søndagsåpen butikk, så her ligger det an til handelslekkasje fra Bø og Seljord til Vefall på helligdagene.

– Det er kult at det ligger i Seljord. Jeg liker veldig godt nytenkning, så dette blir veldig spennende. Også liker jeg så godt navnet. Hegna landhandel. Det høres så bra ut, sa ordfører Halfdan Haugan som sto for butikkåpningen.

– Eg har trumf, avslørte han.

Til stede var også Hallvard Christensson. Han har ansvar for såkalte Merkur-butikker i Telemark. Merkur er et statlig program for butikkutvikling i utkantstrøk.

– Det er godt vi har folk som går imot strømmen og våger der andre ikke tør, sa han og roset Aasgrav og Inger Marie Bakås.